Mijenja se zakon: Evo koliko kutija cigareta možete prenijeti preko granice – Jabuka.tv

Mijenja se zakon: Evo koliko kutija cigareta možete prenijeti preko granice

Cigarete
Žena iz BiH, koja deset godina putuje u Njemačku, nedavno je na hrvatskoj granici doživjela hladan tuš. Navodi kako je osobno uvjerena da je nemoguće unijeti više od dvije kutije cigareta u EU bez plaćanja carina.

Pri ulasku u EU, ako ne žele plaćati carine, bh. građani mogu donijeti samo dvije kutije cigareta, umjesto deset, kao što je to donedavno bila praksa.

Novo pravilo izazvalo je val nezadovoljstva pušača iz BiH koji rade u zapadnoeuropskim zemljama i, kao i obično, nosilo je kutiju cigareta, pišu Nezavisne novine.

Marinko Marcheta, vozač kamiona iz Podbrda kod Mrkonjić Grada, koji kamionom krstari cijelom Europom, kaže da je nova situacija teško pogodila njega i njegove brojne poznanike.

Poznato je da smo po povratku kući svi nosili kutiju cigareta po povratku u EU. Tako smo postigli značajne uštede. To, međutim, više nije moguće. Sada u EU smijemo donijeti samo dvije kutije cigareta. Naravno, to je udarac za naše proračune, jer su cigarete u inozemstvu puno skuplje, ističe Marcheta.

Prema njegovim riječima, kutija cigareta koju puši u BiH košta 5 maraka, a u Sloveniji 3,70 eura, dok u Njemačkoj, gdje provodi većinu vremena, troši oko 7 eura po kutiji.

Računica je jasna. I kako se isplatilo uzeti kutiju cigareta sa sobom svaki put kad ste išli na posao. Ušteda nije bila mala. No, s obzirom na novo pravilo, ispuhnem te dvije kutije koje mogu uzeti dok dođem u Sloveniju ili Njemačku, napominje Marčeta.

Hrvatska carinska uprava potvrdila je Nezavisnim novinama da su izmjene propisa o uvozu trošarinskih duhanskih proizvoda u osobnu prtljagu putnika stupile na snagu 1. siječnja 2021. godine, a odnose se na one koji putuju iz trećih zemalja, uključujući BiH.

Od tog datuma, kada se roba unosi na carinsko područje EU-a u osobnoj prtljazi putnika, izuzeće od uvoznih carina odnosi se na sljedeće količine duhanskih akciznih proizvoda: 40 cigareta, 20 cigarilosa (cigarilosi su cigare neto mase do tri grama po komadu), cigare, 50 grama duhana za pušenje, 50 grama zagrijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine i 50 grama novih duhanskih proizvoda, precizirala je Hrvatska carinska uprava.

Stoga se ove količine mogu unijeti bez plaćanja uvoznih dažbina (carina, PDV, trošarina). Do 31. prosinca 2020., po ulasku u EU, izuzeće od uvoznih carina odnosilo se na 200 cigareta (tj. 10 kutija, tj. Jednu kutiju).

Moglo se unijeti i 100 cigarilosa, 50 cigara ili 250 grama duhana za pušenje. Do posljednjeg dana prošle godine u EU se moglo bez plaćanja carina s 250 grama zagrijanog duhanskog proizvoda i 25 mililitara e-tekućine.

Žena iz BiH, koja deset godina putuje u Njemačku, nedavno je na hrvatskoj granici doživjela hladan tuš. Navodi da se osobno uvjerila da je nedavno nemoguće unijeti više od dvije kutije cigareta u EU bez plaćanja carina.

Vratili su me s hrvatske granice u BiH. Iznenadila sam se, nigdje nisam pročitala ni čula da se više ne može nositi 10 kutija cigareta, već samo dvije kutije. Kad sam se vratila u BiH, bh. carinici su mi rekli da mnogi ljudi nisu upućeni u nova pravila, pa su se vratili i bacili cigarete – ističe ova žena.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.