Meterolog najavio ekstremno visoke temperature tijekom rujna u BiH – Jabuka.tv

Meterolog najavio ekstremno visoke temperature tijekom rujna u BiH

Jutros u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle i niske naoblake, a u ostalim područjima sunčano.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Sokolac 9; Livno 10; Drvar 11; Bjelašnica 12; Bihać, Bugojno, Grude, Ivan Sedlo 13; Sanski Most, Sarajevo, Tuzla 14; Doboj, Jajce, Široki Brijeg 15; Stolac 16; Zenica 17; Gradačac 18; Trebinje 20; Mostar 21; Neum 22. Atmosferski tlak u Sarajevu iznosi 947 hPa, za 3 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

U četvrtak će u BiH prevladavati sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove s maglom i niskim oblacima. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini, veći dio dana, jugozapadni. Dnevna temperatura od 25 do 30, na jugu do 34 °C.

U Sarajevu veći dio prijepodneva oblačno vrijeme, a u ostatku dana sunčano. Dnevna temperatura oko 28 °C.

Biometerološka prognoza

Povoljne biometeorološke prilike, duža sunčana razdoblja i porast temperatura ugodno će djelovati na većinu populacije.

Kronični bolesnici i meteoropati osjetit će olakšanje. Nešto više opreza neophodno je u drugom dijelu dana, uslijed porasta temperatura i mjestimično izraženijeg osjeta sparine. Također, poželjno je provoditi mjere zaštite od UV zračenja.

Objavljena je i prognoza za iduća tri dana:

U petak 11. rujna, sunčano. Prije podne po kotlinama Bosne je moguća magla i niska oblačnost. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 14 do 19, na jugu do 23, a dnevna od 27 do 33, na jugu do 35 °C.

U subotu 12. rujna , sunčano uz malu oblačnost. Prije podne po kotlinama Bosne je moguća magla i niska občanost. Jutarnja temperatura od 14 do 19, na jugu do 23, a dnevna od 28 do 33, na jugu do 35 °C.

U nedjelju 13. rujna, sunčano uz malu oblačnost. Prije podne po kotlinama Bosne je moguća magla i niska naoblaka. Jutarnja temperatura od 14 do 19, na jugu do 23, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 36 °C.

U ponedjeljak 14. rujna, sunčano uz malu oblačnost. Prije podne po kotlinama Bosne je moguća magla i niska oblačnost. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 36 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Zanimljiva prognoza meteorologa Čubrila

Marko Čubrilo, profesor geografije i meteorolog iz Srbije, za tamošnje medije je govorio o dolasku ekstremno visokih temperatura u rujnu, a posebno je spomenuo Bosnu i Hercegovinu, prenos Radiosarajevo.ba.

Poslije 12. rujna očekuju se maksimumi znatno iznad prosjeka koji će se na kopnu uglavnom kretati od +26 do +31, ponegdje i do +32, dok bi u zaleđu Jadrana i na jugu Bosne i Hercegovine ponegdje mogli biti i oko +34 stupnja Celzijusa.

Tek oko 18. rujna oba glavna modela imaju signal za manje narušavanje anticiklone, slabu ciklogenezu nad sjeverom Italije, naoblačenje uz manje osvježenje u kišu povremeno, kaže Čubrilo.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.