Mercedes prodaje sve autokuće u Njemačkoj

Proizvođač automobila Mercedes-Benz iz Stuttgarta planira prodati sve svoje autokuće u Njemačkoj.

Odluka se odnosi na svih 20 podružnica s oko 80 prodajnih mjesta, “bez obzira nalaze li se u ruralnim ili urbanim regijama”, rekao je glasnogovornik Mercedesa za njemačke medije.

Istodobno, tvrtka jasno daje do znanja da niti jedna podružnica koja vrijedi do 40.000 eura neće biti zatvorena, te da grupacija nije u financijskim poteškoćama.

Autokuće koje se prodaju zapošljavaju 8.000 radnika, a prema pisanju njemačkih medija nisu planirana otpuštanja: Neće biti otpuštanja, ali cilj nam je zadržati radna mjesta u Njemačkoj.

Novi vlasnici preuzet će radnike koji bi nakon preuzimanja mogli zarađivati manje, ali bi mogli dobiti i djelomične otpremnine. Za Mercedes bi to značilo trajno smanjenje troškova osoblja, piše Fenix Magazin.

Grupacija ima vrlo jasne zahtjeve za potencijalne kupce. U obzir dolaze samo oni koji su spremni ulagati, otvoreni su prema predstavnicima zaposlenika i nemaju ekonomskih problema. Glasnogovornik: Želimo osigurati konkurentnost i postojanje uspješne prodaje Mercedes-Benza u Njemačkoj.

Proizvođač automobila isključuje prodaju svih prodajnih mjesta jednoj tvrtki.

Nije prvi put da automobilska grupa iz Stuttgarta prodaje podružnice. Tvrtka je već poduzela ovaj korak u brojnim drugim europskim zemljama.

Opće radničko vijeće kritiziralo je planove o prodaji navodeći kako je to “šamar u lice” radnicima. Nakon godina odricanja i povezanih brojnih ustupaka od strane radnika, podružnice su profitabilne i daju svoj doprinos rezultatu grupacije, rekao je čelnik radničkog vijeća. Planovi nisu ni prihvatljivi ni razumljivi, navodi se.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.