Uskoro važna promjena za redovne studente u FBiH

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu kojim se regulira privremeni i povremeni rad studenata.

Na taj način će se omogućiti da i redovni studenti imaju priliku legalno raditi, što je ranije bilo potpuno zakonski nedefinirano područje.

Za portal “Avaza“ ministar rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP) ističe da će studenti na ovaj način moći raditi do 180 dana, odnosno šest mjeseci u jednoj kalendarskoj godini. Naglašava da su u tekst Zakona ugrađeni svi mehanizmi zaštite na radu, što podrazumijeva i da studenti ne smiju biti angažirani na poslovima povećanog rizika.

Adnan Delić (Foto: Fena)

Ovom dopunom Zakona o radu omogućava se legalan rad studentima, te stjecanje radnih navika tijekom školovanja, što će im poboljšati položaj na tržištu rada nakon završetka obrazovanja. Također im se omogućava i stjecanje vlastitih prihoda, što predstavlja rasterećenje roditelja, ali i samih studenata tijekom školovanja, te doprinosi osjećaju vrijednosti i doprinosa, te razvoja osobnog profesionalnog i društvenog segmenta, kaže Delić za “Avaz“.

Naglašava da, na drugoj strani, što se tiče poslodavaca, ovom dopunom u Zakonu o radu će im biti omogućeno jednostavno angažiranje osoba za obavljanje poslova za koje se ne isplati zaposliti radnike u radni odnos po osnovu ugovora o radu, kao što su sezonski i pomoćni tehnički poslovi.

Osim toga, legaliziranjem rada redovnih studenata nastojimo smanjiti brojne malverzacije i pojednostaviti kontrolu od nadležnih inspekcija, te na taj način utjecati na smanjenje utjecaja sivog tržišta rada, odnosno rada na crno, ističe Delić.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Imran Pašalić pozdravlja ovakvo rješenje.

Imran Pašalić (Foto: Facebook)

Za studente je značajno da mogu ostvariti i praktični dio te da mogu biti uključeni u proces rada prije završetka fakulteta da bi mogli kasnije lakše pronaći zaposlenje, jer na većini poslova se traži iskustvo koje je za redovne studente trenutno skoro pa nemoguće pronaći. Problem je predstavljalo to što ovo nije bilo pravno regulirano i studenti kao radnici nisu mogli ostvariti nikakva prava, naglašava Pašalić za portal “Avaza“.

Ističe Pašalić da mu je drago što se dogodila promjena po ovom pitanju, no dodaje da bi volio da su i studenti bili uključeni u kreiranje tog rješenja, jer redovni studenti najbolje poznaju probleme s kojima se susreću, pa bi samim tim mogli utjecati i na poboljšanje zakona.

Još uvijek nismo dobili prijedlog tog zakona, ali svakako da ćemo ga detaljno iščitati i pratiti situaciju kada on bude službeno usvojen. U svakom slučaju pozdravljamo ovu odluku s obzirom da većina studenata ima potrebu za radom, što zbog rasterećenja roditelja ili staratelja tijekom studija, što zbog stjecanja radnog iskustva, zaključio je Pašalić za “Avaz“.

Inače, ove izmjene zakona tek trebaju proći parlamentarnu proceduru, no pretpostavka je da oko ovog pitanja ne bi trebalo biti nikakvog sporenja.

BiH ima 35.000 studenata manje u odnosu na razdoblje prije 10 godina

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

10 komentara

 • Dobit će mladu radnu snagu a tajkuni platiti obaveze studentima pa bilo to i petnaest dana kao što se plaćalo dok su tajkuni radili prije.

 • Skolstvo je degradirano, nasa gimnazija i poneki nastavnici nikakvi , fakultet danas svak svasta upisuje i zavrsava, samo moras biti uporan,kad pogledate tko nam je rekotor i prorektori sve vam je jasno …partija HDZ koja svake izbore pokradu…danasnje vrijeme krize ,zna se koliko posten covjek moze imati,kakvi roditelji takva i djeca,narod je postao grozan rugljiv, zavidan, tracljiv a pune crkve, kako to i svi sutimo…zenske umjetne vecinom ,pravde nema, zdravstvo jadno …samo vlada interes, nema lustracije,studneti moraju raditi u ovom vremenu krize ,place za postena covjeka mizerne,jadne ,sretan je svak koje otisao odavde vani ali ne mozemo svi ni otici ..

 • Treba svakom redovnom studentu osigurati studentski kredit kao što je i bilo do rata. Jer i prije rata nikada 90 % studenata ne bi moglo studirati da nije svatko dobio kredit tko je tražio a pogotovo di je bilo više djece a takvi su i dobili kredite i redovno završili.

 • Semestri su preskupi, premalo studenata se upisuje bez plaćanja, a ovi koji plaćaju, mogu se upisati bez ikakvih kriterija, što znači da je važan samo novac.

 • Treba im oduzet putovnice da ne idu iz ove drzave, kad je ova drzava vec mnogo odvojila za njih! Svi zavrse i odose vani kao gotov proizvod, pa onda prozovate politicare koji su vec mnogo izdvojili za njih!

 • Treba studentima omogućit studij bez plaćanja .
  Studenti oslobođeni maturu ,daju redovno ispite i još traže da rade.
  Nikakvo čudo da s kupljenim diplomama dobiju posao .
  Ovi koji uče i možda nemaju ni za hranu ,niti njima roditelji imaju mogućnosti platit.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.