Mercedes iz 1988. godine prodaje se za 400.000 dolara

Prije nego je Audi predstavio RS2 Avant, a BMW svoj prvi M5 Touring, AMG-ov sjevernoamerički odjel je radio na vlastitim Mercedesovim karavanima visokih performansi.

Jedan unikatni model s nadimkom “The Mallet”, koji potječe iz 1988. godine, ponuđen je na aukciji.

Riječ je o modelu Mercedes-Benz 300 TE 6.0 AMG, čija je priča počela s Richardom Buxbauom, osnivačem AMG-a za Sjevernu Ameriku. On je 1987. godine dobio zadatak da napravi karavan s V8 motorom, a s obzirom na činjenicu da je zahtjev stigao od veoma bogatog klijenta, ubačen je 6.0-litarski motor s novorazvijenim glavama cilindara s 32 ventila, koji je isporučivao 380 KS.

Automobil je odmah postao senzacija u medijima te je dobio nadimak “The Hammer” (čekić), a samo nove glave cilindara su dodale 65.000 dolara na cijenu. Buxbaum je smatrao da će malo tko kupiti jedan takav automobil, međutim, pomislio je da bi mogao pronaći dovoljno kupaca da opravda ograničenu seriju ako krene u proizvodnju verzije sa 16 ventila.

Stoga je kupio ovaj Mercedes-Benz 300 TE i koristio ga kao prototip. Osim što ga je pokretao V8 motor s 314 KS, na automobilu su izrolani blatobrani te je dobio 16-inčne AMG monoblok felge, koje su kasnije zamijenjene 17-inčnim setom. Također, ugrađen je ispušni sustav od nehrđajućeg čelika, prilagođenu unutrašnjost i još mnogo toga.

Diferencijal s ograničenim proklizavanjem preuzet je od S-Klase, dok su opreme isječene. Pored toga, ugrađeni su prilagođeni poprečni stabilizatori, a sve je odrađeno veoma pažljivo kako bi samonivelirajući ovjes radio ispravno.

Modifikacije je pohvalio John Philips iz magazina Car and Driver te mu je dao nadimak “The Mallet”. Čak i s manje snažnim motorom, ovaj automobil je mogao performansama nadmašiti Porsche 911 Carreru, Chevrolet Corvette, BMW M5, Lamborghini Jalpu pa čak i Ferrari 412, prenosi Klix.ba.

Nažalost, projekt nikada nije uzeo maha, tako da je riječ o jednom primjerku, koji je napravljen nešto prije nego je Mercedes doveo AMG pod svoj krov.

S obzirom na činjenicu da je riječ o važnom dijelu povijesti AMG-a u Sjevernoj Americi i jedinstvenom automobilu, očekuje se da će na aukciji kuće RM Sotheby’s u Miamiju novi kupac izdvojiti između 300.000 i 400.000 dolara.

Mladi europski kipari u Imotskom rade spomenik kultnom Mercedesu

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.