Fadil Novalić ostao bez mandata u Parlamentu FBiH

Na sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH pravomoćno osuđeni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Fadil Novalić je ostao bez mandata u ovom domu.

Ovu odluku su članovi SIP-a donijeli jednoglasno.

Razlog za to je što Izborni zakon predviđa oduzimanje mandata svim zastupnicima koji su osuđeni na kaznu od šest mjeseci ili duže.

Prema zakonu njegovo mjesto popunjava sljedeći kandidat s liste SDA iz iste izborne jedinice, odnosno u ovom slučaju Izborne jedinice 2 koja obuhvaća Posavski kanton, Gradačac, Gračanicu, Doboj Istok i građane Brčko distrikta koji imaju pravo glasa u FBiH, piše Dnevni avaz.

Riječ je o Rahimu Gadžiću, poznatom kadru SDA iz Gračanice, koji je i u prošlom mandatu bio zastupnik u Parlamentu FBiH. Nakon isteka mandata izabran je za savjetnika premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića.

Podsjećamo, Fadil Novalić je pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog kupovine kineskih respiratora za vrijeme pandemije koronavirusa. On je tada obnašao funkciju premijera Federacije BiH.

Novalić, Solak i Hodžić idu u zatvor

Inače, riječ je o respiratorima na koje je potrošeno 10,5 milijuna KM, a koji nisu bili upotrebljivi za intenzivnu njegu, što je potvrdilo više vještaka Tužiteljstva BiH tijekom ročišta. Sporno je i pogodavanje kompaniji “Srebrena malina”, koja se nije ranije bavila ovim poslovima.

Trenutno bivši premijer FBiH čeka izdržavanje zatvorske kazne u Vojkovićima. Osim toga, bez funkcije ostaje i Novalićev kolega iz istog doma Halil Bajramović (NiP).

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.