Mentalno zdravlje studenata: Izbjegavati stigmatiziranje i kritiziranje

Radionica na temu “Mentalno zdravlje studenata” održana je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Na radionici je objašnjeno kako prepoznati anksiozne poremećaje, panične poremećaje, simptome depresije, poremećaje u prehrani kao i poremećaje spavanja.

Prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta SUM-a, Marko Odak, je istaknuo kako je na početku kalendarske godine definiran Akcijski plan Filozofskog fakulteta za ovu godinu koji je u skladu sa Strategijom razvoja SUM-a i koji uključuje ovakve radionice, odnosno ciljeve i zadatke strateškog područja obrazovanja.

Također ovo je jedna od tema kojoj trebamo posvetiti posebnu pažnju s obzirom na to da pandemija ima ogroman utjecaj na živote mladih, uključujući studente. Mnoga istraživanja o kojima smo mogli čitati u posljednje vrijeme upućuju na to da je kvaliteta života i mentalno zdravlje mnogih studenata ozbiljno narušeno, objasnio je prodekan Odak.

Tijekom radionice je naglašeno da ukoliko se primijeti da student ima krizu neophodna je neposredna pomoć i potrebno je studenta što prije uputiti stručnjaku za mentalno zdravlje.

Pročelnica Studija psihologije prof. dr. sc. Kristina Sesar je kazala kako treba promatrati studente radi prepoznavanja emocionalnih, kognitivnih i fizioloških simptoma.

Nasamo, direktno i otvoreno razgovarajte o onome što ste primijetili i izrazite svoju brigu prema studentu, a interes, slušanje i briga mogu biti ključni u odluci studenta da potraži pomoć. Treba izbjegavati stigmatiziranje i kritiziranje, a potrebno se držati unutar granica profesionalnog odnosa profesor – student, kazala je Sesar i dodala kako treba iskazati razumijevanje, pružiti nadu te uputiti studenta, ali i provjeriti kroz vrijeme kako je osoba i pružiti ohrabrenje ako je prikladno i potrebno.

Asistentica na Studiju psihologije Vida Vasilj je istaknula važnost psihičkog zdravlja, a u razdoblju odraslosti u nastajanju (18-29 g.), 1/6 mladih pati od određenog psihičkog poremećaja.

Organizirali smo ovu radionicu kako bismo maknuli stigmu s psihičkih poteškoća i problema te kako bismo pomogli nastavnicima u prepoznavanju simptoma psihičkih problema kod studenata i pravovremenom reagiranju, objasnila je Vasilj i ponudila smjernice za pružanje podrške, kao i savjete kako prilagoditi nastavni proces, tako da uvažava različitosti studenata i ne otežava postojeće probleme.

Studenti su posebno osjetljiva populacija za razvoj mentalnih bolesti zbog razvojne dobi u kojoj se nalaze i brojnih stresora povezanih sa studiranjem. Psihološke teškoće tijekom razdoblja studiranja imaju utjecaj na svakodnevno funkcioniranje mladih osoba u svim životnim područjima, objasnila je prof. Sesar i dodala kako nastavno osoblje ima važnu ulogu u prepoznavanju psiholoških teškoća i pružanju podrške i treba težiti kontinuiranoj edukaciji u području mentalnog zdravlja.

Radionicu su vodile pročelnica Studija psihologije prof. dr. sc. Kristina Sesar i asistentica na Studiju psihologije Vida Vasilj.

Na Filozofskom fakultetu SUM-a djeluje Savjetovalište za studente koje je osnovano radi pružanja različitih oblika potpore i pomoći studentima Sveučilišta u Mostaru. Psihološku potporu u savjetovalištu pružaju djelatnice Studija psihologije, koje imaju iskustvo u radu sa studentskom populacijom te su uspješno pohađale brojne psihološke edukacije.

(www.jabuka.tv)2 komentara

  • Neka profesori prestanu studente pravit budalama pa im nece trebat pomoc
    Prave se rasporedi predavanja pa se profesor ne pojavi , svi ispitni rokovi se strpaju u tjedan dana pa se pitate jel kome treba pomoc

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.