Evo koji je najrealističniji film o 2. svjetskom ratu

Povjesničar James Holland iza sebe ima zavidan životopis.

Specijalizirao se najviše za teme i vrijeme Drugog svjetskog rata, o tome je napisao brojne knjige, ali i snimio sjajne dokumentarce.

Tako ga je ekipa s “Penguin Books UK” angažirala da ocijeni kvalitetu i realističnost nekih od najpoznatijih filmova o Drugom svjetskom ratu.

Svoje stručno mišljenje je iznio za filmove: Spašavanje vojnika Ryana, Hitler: Konačan pad, Jojo Rabbit, Dunkirk, Igra oponašanja.

Spašavanje vojnika Ryana

Pohvalio je film čime je istaknuo da je definitivno ovo jedan od najboljih filmova o Drugom svjetskom ratu. Ipak, sa stručne strane je pronašao nekoliko grešaka poput tih da je jako nepravilan način na koji su se koristile puške čije bi se cijevi topile da su forsirane kao što se forsiralo bez pauze u filmu.

Taj i još par drugih detalja je pridonijelo manjoj ocjeni za realnost filma (koliko točno su se povijesni događaji prikazali u filmu).

Ocjena filma: 9/10

Realnost: 6/10

Hitler: Konačni pad

James Holland je očaran prikazanim u ovom filmu, brojni opisi i knjige koje je čitao o Hitlerovom ponašanju u ovim teškim situacijama jako dobro su dočarane u filmu.

Kao i detalji koje je i Hitler sam napominjao da on ne ubija svoje generale i povlaštene ljude oko sebe nakon njihovih grešaka – kao što je Staljin redovito radio.

Ocjena filma: 9/10

Realnost: 9/10

Igra oponašanja

Razočaran je što se u filmu predstavila uloga matematičara Alana Turinga kao osobe koja je bila presudna za zaokret u ratu u korist Britanaca nad Njemačkom.

Turing je uspio dekodirati šifrirani komunikacijski sustav kojeg su nacisti koristili u međusobnoj komunikaciji, a povjesničar Holland smatra da je zapravo Turnig bio samo jedan od stotinu razloga koji su pridonijeli padu Nacista.

Zbog brojnih razloga, poznati povjesničar naglašava da je ovaj film najnetočniji prikaz događaja iz Drugog svjetskog rata uz film U-571 koji nije bio vrijedan ni detaljnije analize.

Ocjena filma: 5/10

Realnost: 1/10

Jojo Rabbit

S velikim osmijehom je počeo komentirati ovaj film Taike Waititija. Riječ je o komediji koja je na smiješan način uspjela prikazati strašne i sulude scene iz Drugog svjetskog rata bez da uvrijedi žrtve i one koji su nastradali.

Ta ludost u posljednjim scenama filma pri padu Berlina, koliko god besmisleno izgledala u filmu, dobar je prikaz kako su ljudi gubili razum. Iako je daleko od točnosti kad bi išli u detalje, cjelokupni dojam daje jasnu sliku kaosa koji se događao što se Jamesu Hollandu posebno dopalo.

Ocjena filma: 9/10

Realnost: 2/10 – ali 9/10 ako se uzme u obzir da je komedija s brojnim odličnim metaforama

Dunkirk

Odmah prve scene filma mu nisu bile jasne imajući na umu da je bilo jako toplo razdoblje u vrijeme Dana D, a vojnici su svi imali nekoliko slojeva robe. Ulice su bile poprilično čiste, plaže nedovoljno popunjene, brobenih zrakoplova premalo na nebu.

Ipak, Holland je naglasio da je ovo jedan od rijetkih filmova koji nije koristio nikakve specijalne efekte, zbog čega je bilo nezamislivo teže sve dočarati onako kako je zapravo bilo.

Ocjena filma: 8/10

Realnost: 4/10

Najbolje ocijenjeni film od (iznad) analiziranih je Hitler – Konačan pad (The Downfall), dok je najlošiji po njegovom mišljenju Igra oponašanja (Imitation game).

Jedan film je posebno istaknuo kao najrealističnije prikazan, a da nije komentirao kroz video isječke kao za filmove iznad – to je film The Cruel Sea.

10 najboljih filmova o drugom svjetskom ratu!

(www.jabuka.tv)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.