Mektić i Krešić u uredu GP: Naglasak sastanka na izbjegličkoj krizi – Jabuka.tv

Mektić i Krešić u uredu GP: Naglasak sastanka na izbjegličkoj krizi

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i njegov zamjenik Mijo Krešić posjetili su danas Glavni ured Granične policije BiH u Sarajevu i razgovarali sa direktorom Zoranom Galićem, zamjenikom Zijadom Srabovićem i načelnikom Ureda direktora Radišom Samardžijom, priopćeno je iz GP BiH.

Povod sastanku je izbjeglička kriza u regiji, a razgovarano je i o aktivnostima koje je Granična policija BiH poduzela u skladu sa Planom hitnih mjera za osiguranje dodatnih kapaciteta, kontrolu i upravljanje prilivom masovnog broja imigranata/izbjeglica u BiH koji je donijelo Vijeće ministara BiH.

Predstavnici Ministarstva sigurnosti i Granične policije BiH razgovarali su o operativnim planovima Granične policije BiH za postupanje u slučaju priliva većeg broja migranata, odnosno većeg priliva izbjeglica.

Uz lokalne i regionalne planove, Granična policija BiH donijela je i Okvirni plan djelovanja u slučaju masovnog migracijskog priliva na teritoriji BiH, kojim je predviđeno preraspoređivanje ljudskih i materijalno-tehničkih resursa u skladu sa mogućnostima na dijelove državne granice gdje bi se ukazala potreba.

Direktor Zoran Galić istaknuo je opredijeljenost Granične policije za suradnju sa ostalim institucijama iz BiH i regije u cilju povećanja spremnosti naše zemlje za eventualan masovan priliv izbjeglica sa Bliskog istoka.

U sklopu posjete, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i zamjenik ministra Mijo Krešić nazočili su i prijemu povodom Bajrama koji tradicionalno organiziraju pripadnici islamske vjere za svoje kolege iz agencije. Na isti način pripadnici Granične policije BiH u svojoj organizaciji obilježavaju i katolički i pravoslavni Božić.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.