Vrijeme je za tehničko unapređenje izbornog procesa u BiH – Jabuka.tv

Vrijeme je za tehničko unapređenje izbornog procesa u BiH

Potrebno je poboljšati tehničke aspekte provođenja izbora u Bosni i Hercegovini, zaključili su sudionici okruglog stola pod nazivom ”Tehnički aspekti izbornog procesa”, održanog u organizaciji Koalicije ”Pod lupom”.

Koalicija je predstavila analizu o pojedinim tehničkim aspektima provođenja izbora u 39 država članica OSCE-a.

”Ključni nalazi ukazuju na to da od 39 država, u 29 ne postoji više izbornih utrka na isti dan, što znatno olakšava pripremu i održavanje samih izbora.

Od toga 33 države koriste isključivo papirne glasačke listiće, dok šest država, pored papirnih glasačkih listića, predviđa elektronsko glasovanje ili glasovanje putem strojeva za glasovanje.

Redosljed političkih subjekata na glasačkim listićima označen je rednim brojem u 17 država, abecednim u pet, dok se u ostalim radi o kombinaciji određivanja redosljeda usljed žrijebanja pozicija. Osam od 39 država označava listiće serijskim brojevima a četiri vodenim žigom”, citat je iz priopćenja Koalicije “Pod lupom”.

Nakon predstavljanja analize, tijekom okruglog stola je razgovarano o nepravilnostima tijekom izbornog procesa u BiH te o rješenjima za unapređenje.

Član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Branko Petrić naglasio je da ima prostora za tehničko unapređenje izbornog procesa, ali i da nedostaje financijska podrška od državnih organa.

Državni zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Lazar Prodanović istaknuo je da se tehničkim unapređenjima može vratiti povjerenje građana u izborni proces.

Prodanović je posebno istaknuo da ozbiljno treba razmotriti opciju uvođenja prozirnih glasačkih kutija, kao i mjera za sprečavanje manipulacija otvorenim listama.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić rekao je da hitno treba izmijeniti Izborni zakon BiH kako bi se Središnjem izbornom povjerenstvu ostavilo dovoljno vremena za usklađivanje podzakonskih akata i odgovarajuću pripremu za predstojeće lokalne izbore.

Ovaj okrugli stol je jedan od tri događaja koji su nastavak aktivnosti na unapređenju izbornog zakonodavstva u BiH.

Predstavljene analize trebale bi poslužiti zakonodavcima prilikom izmjena Izbornog zakona.

Koalicija ”Pod lupom” najavila je za 12. listopad i konferenciju ”Godinu dana nakon izbora”.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Od sada svaki put izlazim na izbore i pravim nevažeći listić. Neće više nikad u moje ime zaokruživat a da se nisam ni pojavio na izborima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.