Mektić: Broj migranata u BiH se značajno smanjuje – Jabuka.tv

Mektić: Broj migranata u BiH se značajno smanjuje

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je se broj migranata značajno smanjuje i da oni odlaze iz Bosne i Hercegovine.

On je na konferenciji za medije, održanoj danas u Banja Luci, kazao kako BiH želi biti zemlja tranzita, a ne krajnja destinacija migranata.

I dalje nismo odobrili nijedan azil, bez obzira što postoje zahtjevi, jer mi njih tretiramo kao ekonomske migrante i kao takvi ne mogu dobiti azil, rekao je Mektić.

Dodao je da se broj migranata koji su u BiH značajno smanjuje te da ih je u zemlji trenutno manje od 2.500.

Mektić je rekao da će dodatne policijske snage biti raspoređene na granici BiH, te da će se, s obzirom na odlazak migranata, njihov broj unutar BiH i dalje smanjivati.

Donijeli smo odluku i odredili tri prihvatna centra na prostoru Unsko-sanske županije, to su Bihać, Kladuša i Cazin i već se uspostavljaju i popunjavaju kapaciteti. Taj problem ćemo staviti pod kontrolu i nema priče da se događa bilo što nekontrolirano, istaknuo je Mektić.

Dodao je da zemlje u okruženju imaju daleko veći broj migranata nego BiH, da ih u Srbiji ima oko 8.000, u Crnoj Gori preko 2.500, te da smatra da Hrvatska nije dala točne podatke kada je rekla da ima 2.500, jer su iz BiH svi otišli u Hrvatsku.

Tranzit ne možemo spriječiti, jer je to globalni problem. Bit ćemo sastavni dio europskog rješenja, kazao je Mektić.

On je rekao i da ima informaciju da nekoliko tisuća migranata u Loznici želi preći u BiH te da se zbog toga pojačava prisustvo policije na granici.

Sve bolje zatvaramo granicu, odbijamo sve veći broj migranata, a s druge strane oni i odlaze, kazao je ministar sigurnosti.

Komentirajući mogućnost raspoređivanja pripadnika policije FBiH na pojasu državne granice koji je administrativno na teritoriju entiteta RS, Mektić je rekao kako ne zna hoće li biti raspoređeni, a ako budu, da će biti potčinjeni Graničnoj policiji BiH i da neće imati ništa sa nadležnostima MUP-a RS.

Inozemni mediji tvrde kako se u BiH i Hrvatskoj brutalno postupa s migrantima

Što se tiče migranata u Bijeljini, rekao je da oni tamo čekaju registraciju te da će centar za strance u tom gradu raditi i u dane vikenda kako bi se Bijeljina rasteretila tog problema.

Na pitanje jesu li među migrantima otkriveni oni koji pripadaju radikalnim grupama, Mektić je rekao da se došlo do određenih saznanja.

Došlo se do saznanja da postoje osobe za koje postoji osnova za sumnju kako bi mogle pripadati radikalnim ili ozbiljnim kriminalnim grupama. Iznenađen sam brojem konzumenata droge, to su ozbiljni problemi, jer padaju u teške apstinencijske krize i imamo dosta problema. Njih odvodimo u Imigracijski centar u Istočno Sarajevo i tu su pod nadzorom, bez mogućnosti kretanja – rekao je Mektić.

Dodao je da je do sada zbog krijumčarenja migranata oko 40 osoba uhićeno i predano nadležnim tužiteljstvima na procesuiranje.

Vrti se ogroman novac, zarađuju enorman novac i zamjeram EU to što putem EUROPOL-a i FRONTEX-a nije uspostavila kapacitet da se na ovoj ruti spriječi ta vrsta organiziranog kriminala, ističe Mektić.

Naglašava kako su informacije o tome da se žele praviti izbjeglička naselja u povratničkim mjestima bile spekulacije i da “nema ništa od toga”. Priče o ulasku 150.000 migranata u BiH, mogućnošću da im se dodijeli azil, a kasnije državljanstvo, da promijene nacionalnu strukturu, nazvao je glupostima.

On je rekao da su te priče izmišljene kako se ne bi pričalo o migracijama iz BiH i odlasku mladih, posebno iz RS-a.

To se radilo u nedostatku vlastitih ideja kako riješiti tešku ekonomsku krizu u Republici Srpskoj i stvoriti radna mjesta, otvoriti tvornicu. Građani to prepoznaju, posebno mladi, i odlaze i to je ozbiljniji problem od migranata koje stavljamo pod kontrolu i upravljamo njima, rekao je ministar Mektić.

Odbacio je navode pojedinih medija da postoji tajni spisak osoba iz Rusije kojima je zabranjen ulazak u BiH.

(Fena)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.