Inozemni mediji tvrde kako se u BiH i Hrvatskoj brutalno postupa s migrantima – Jabuka.tv

Inozemni mediji tvrde kako se u BiH i Hrvatskoj brutalno postupa s migrantima

Nakon što je britanski “The Guardian” objavio reportažu u kojoj tvrdi kako Hrvatska i BiH brutalno postupaju s migrantima, iz hrvatskog MUP-a to negiraju i tvrde kako nema nelegalnog vraćanja migranata u BiH.

“The Guardian” je, naime, objavio opširnu reportažu o migrantima u BiH i Hrvatskoj, a naglasak je stavljen na brutalnost hrvatske policije prema izbjeglicama, sa svjedočenjima onih koji su smješteni u Velikoj Kladuši a koji govore o razbijenim mobilnim telefonima, krađi, nasilju i napadu pasa.

Migranti su novinarima Guardiana ispričali kako tu čekaju rješenje svog statusa ili priliku za ulazak u Zapadnu Europu. Navodi se, međutim, da svi oni svjedoče o nasilju koje nije moguće dokazati.

Prije deset dana su nam uzeli sav novac koji smo imali. Više od 1.000 eura. Rasparali su mi putovnicu i mlatili su nas palicom. Riskiramo život u brdima. Ne spavamo, možda ćemo umrijeti. U redu, policija nas uhvati i vrati nazad, to razumijem. Ali zašto nas tuku? Zašto nas ponižavaju, zapitao je jedan Alžirac u izjavi za Guardian

Ističe se da je u BiH prošle godine ušlo manje od 1.000 migranata, a ove je godine ta brojka znatno viša, najmanje 9.000 migranata. Većina ih, kažu, dolazi iz Afganistana, Irana i Sirije, a na putu su između dvije i tri godine. Službeni Zagreb, međutim, negira policijsko nasilje nad migrantima.

Nema policijskog nasilja i nelegalnog vraćanja migranata u BiH, tvrdi za DW hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Iz tog ministarstva ističu i kako u svim dosadašnjim slučajevima provjeravanja primljenih informacija o fizičkom nasilju policajaca nad migrantima ili oduzimanja njihove imovine nije zabilježena upotreba sredstava prisile.

Poštuju se osnovna prava i dostojanstvo migranata te im se omogućuje pristup sustavu međunarodne zaštite. Republika Hrvatska s Bosnom i Hercegovinom ima aktivan i uspješan sporazum preko kojeg se u BiH vraćaju osobe koje su ilegalno ušle iz BiH, odgovarili su iz hrvatskog MUP-a na pitanje o (ne)zakonitim vraćanjima migranata.

Kažu kako je u prošloj godini uhićeno 4.808 osoba u nezakonitom prelasku državne granice, a u prvih sedam mjeseci ove godine čak 3.172 osobe. DW, pak, navodi kako ožiljci i modrice koje ti migranti pokazuju govore nešto drugo, pa aktivisti traže da nadziru policiju.

Navode da je fotografije pretučenog Alžirca na društvenim mrežama prvo objavila humanitarna organizacija “No Name Kitchen”. Volonteri ove organizacije, navodi se, rade s izbjeglicama u Šidu i Velikoj Kladuši osiguravajući im hranu, pokrivače, odjeću i tuševe. Također, dio su mreže koja izvješćuje o nasilju policije nad migrantima na balkanskoj trasi.

Na web stranici ove mreže (borderviolence.eu) od početka 2017. godine dokumentirano je oko 200 slučajeva policijskog nasilja na granicama između Srbije i Hrvatske, Srbije i Mađarske, te BiH i Hrvatske.

Imamo jedan ili dva nova slučaja svakog dana. Nemamo ni kapaciteta da zabilježimo sve. Nasilje se događa sustavno i to možete vidjeti svaki dan ako odete u izbjeglički kamp i samo pitate. Jučee smo bili na autobusnoj stanici, gdje je nakon povratka iz Hrvatske spavalo 25 ljudi, od čega je njih 14 prebijeno, neki s polomljenim rebrima, tvrdi Mark Pratlusa član ove organizacije za DW.

Migranti vraćeni na teritorij BiH tvrde kako se hrvatska policija ponaša brutalno, piše DW.

Jedna 47-godišnja Iranka s vidljivim ozljedama na licu, rukama i nogama, kaže kako su policajci udarali nju i njenog 14-godišnjeg sina bez ikakvog razloga. Također da su im oduzeli novac, telefone i laptop.

Tijekom protekla dva tjedna zabilježili smo 17 slučajeva nasilnog vraćanja žena iz Slovenije i Hrvatske nazad u BiH, od čega je gotovo polovica slučajeva uključivala i maljoletnike, navodi se u izvještaju organizacije “Are You Syrious”, prenio je DW.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Tvrde oni koji im u svoje zemlje ne daju nego ih salju ovamo nama… A mi veca sirotinja nego ovi sto dolaze. Likovi nabildani, moderno obuceni i svi imaju dobre mobitele, pricaju engleski i jos pokoji jezik. Tko je tu migrant, tko je ovdje lid.

  • Pita li itko radnika na i umirovljenika može li sa plaćom 500 KM ili mirovinom 330 KM ručati svaki dan?
    A ovim treba sve dati i higijenske potrepštine i hranu, odjeću,netko mora za njih i liječničku skrb i policijsku i sve platiti da oni sjede i leže a sve momci od 20-30 godina!?

  • Ovo nema veze sa realnoscu i stvarnim migrantima iz zaracenih zemalja. Takvih je medu ovim 20 posto , ostalo je projekt velikih sila, Arapskih zemalja, za sto, sto ce sve ovo donijeti na ovim prostorima neka nam je Bog na pomoci. Dobrog nece sigurno… Puno je stvari oko ove migrantske krize a koje nisu logicne…

  • Ako je u BiH- ni uslo oko 20-30 tisuca imigranata, pola ih je uslo nelegalno, mimo granice i svi to vide s nista ne poduzimaju ili neznaju ili nece. Jeli to Drzavni udar, jesmo li mi nesigurna drzava sa nesigurnim granicama i nedposobnim sluzbama koje trebaju da stite ustavni poredak BiH- ne i njenih granica i njenih naroda. Ovako smo u kaosu iz kojeg moze proizici pitaj Boga sto. Dobro sigurno nece…

  • što ih ne vode u sebe ne daju im ulaska u svoje zemlje a govore loše im u nas prosipaju poštenje preko nas zapadnjačka posla oni vole samo pedere kakvi su i oni dobri putin pendrek pa po guzi

  • “Inozemni mediji su zlo” nek sve MIGRANTE vode tamo kod sebe,,u biti ovo uopće nisu EMIGRANTI, kakvi su to ljudi ( emigranti ) nose mobitele od 1.000 KM,,a to što je zapad glup i prodaju im se pod EMIGRANTE ,,koje njima kriv sto neznanju kakva je ovo politika,,,,,,, i još nešto 90% emigranata muško,,,gdje su te tajne službe Zapadne Europe,,sta one rade,,zar oni ne vide o čemu se ovdje radi,,,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.