Medicinska sestra iz Ljubuškog: Bitno je pacijentu pružiti osjećaj sigurnosti

“Sestrinstvo je poziv, a ne posao”, reći će mnogi koji su se time bavili ili to još rade.

Jedna od onih koji taj posao rade potpuno predano je i Petra Primorac, mlada Ljubušanka, kako kaže, najstarija od četiri sestre u obitelji. Nakon volontiranja u oba doma za starije i nemoćne u Ljubuškom, i to dulje vremena, Petra je krenula novim putem.

Za volontiranje je zaslužna Frama Humac u kojoj sam volontirala oko pet godina. Trenutačno ne stignem volontirati, ali planiram s kolegama pokrenuti kućnu njegu, za koju se nadamo da će biti aktivna, priča u uvodu razgovora za Večernji list mlada medicinska sestra.

Pitaju je kako je raditi s pacijentima u SKB-u Mostar, gdje je danas.

To je dosta širok pojam, a najprivlačnija u tom poslu mi je komunikacija s pacijentima, koja je iznimno važna, kao i brzina u pružanju pomoći. Hitna stanja, koliko god su teška, toliko su i privlačna, a Bogu se uvijek pomolim da sve prođe dobro. Bitno je pacijentu u početku pružiti osjećaj sigurnosti i zato mnogi, kad dođu u bolnicu, kažu da se osjećaju kao kući ili čak i da im se ne ide kući, sve kroz šalu, ali ima u tom istine, priča Petra za Večernji list.

Uvjerili smo se iz prve ruke kako protječe projekt kućne njege u Ljubuškom

Ima i onih koji dolaze prvi put, koji dolaze nakon mnogo godina.

Ima pacijentica koje su u bolnici bile kad su rađale djecu pa onda shvatite i koliko je straha u tim osobama koje dolaze nakon dugo vremena, ali sve to treba riješiti komunikacijom i odagnati taj strah. Važno je pružiti toplinu, neku dozu emocije, suosjećajnost. Doći do toga da ti se pacijent povjeri i ispriča životnu priču je posebno. I vidi se tu sve i svašta te je dobro da čovjek osvijesti i sebi kaže kad god može: Hvala Bogu što smo živi i zdravi i što nas, zapravo, ništa ne muči, priča Petra te se novinar Večernjaka iz prve uvjerava da joj je komunikacija jača strana, a što i ona naglašava kao nešto jako bitno u svom pozivu. Kaže da je bilo i teških trenutaka.

Ima ih i uvijek će ih biti. To je normalno jer ipak radimo u velikom zdravstvenom sustavu. I nije uvijek sve po volji i ne mora se osobi uvijek sviđati, ali svi ti teški trenuci dođu i prođu. Život je takav. Iskreno, nikad nisam htjela odustati od svog poziva. Sviđa mi se i volim ovo raditi, a da imam i većih ambicija vezanih uz svoj poziv, to je normalno, kaže Petra i naglašava da je važno biti uporan i staložen, a ako postoji ljubav prema ovom poslu, svi zadaci su, kako kaže, mala maca.

Posebno joj je važna podrška obitelji.

Foto: Privatna arhiva

Imam snažnu podršku obitelji, a posebno me raduje zadovoljstvo pacijenata našim kolektivom Klinike za neurokirurgiju. Stvarno sam sretna zbog toga. I dosta učim uz ovaj posao. Također, bila sam i na simpoziju neurokirurga u Opatiji 2022., gdje sam dosta naučila od drugih kolega, a uvijek se važno usavršavati.

Moja prijateljica je imala temu “Poslijeoperacijska zdravstvena njega neurokirurških bolesnika” u kojoj sam također pomogla i bilo je dosta pohvala jer je fokus bio na najvažnijim stvarima, od pristupa pacijentu do izlaska iz bolnice te daljnjeg liječenja. Uz, naravno, program pripreme za operaciju i same operacije. Nakon tog usavršavanja primijetila sam dosta stvari koje prije nisam registrirala, osobito kad bi liječnici to govorili. I zato je dobro učiti jer, iako mi nismo liječnici, važno je znati i razumjeti mnoge stvari koje mogu pomoći pacijentu. Išla sam i na simpozij i edukaciju u Beograd u povodu 100 godina neurokirurgije. Naša tema tada je bila “Prije i poslije operacijska priprema neurokirurških bolesnika”, a i tu se mnogo novoga naučilo. Treba ići gdje se god pruži prilika jer iz svega se može naučiti, priča Petra za Večernji list.

Što se daljnjih planova tiče, ide korak po korak.

Ne volim planirati baš zato što radim ovaj posao i tu sam naučila da se život može okrenuti naopačke u roku od milisekunde. Želim posjetiti neke gradove, poput grada Petra u Jordanu, završiti fakultet, ostvariti svoju obitelj kad za to dođe vrijeme i za te stvari živim, sigurno, zaključuje za kraj mlada medicinska sestra iz SKB-a Mostar.

(www.jabuka.tv | Foto: Privatna arhiva)

17 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.