Medelin: Centar kokaina kojim je vladao Escobar postao biser Kolumbije

Početkom devedesetih godina, ovim kolumbijskim gradom vladala je droga, a strašni narkobos Pablo Escobar sijao je strah i smrt na gotovo svakom koraku.

Kakav je Medelin imao imidž, dovoljno govori i to da ga je engleski časopis Time prije četvrt stoljeća nazvao “najopasnijim mjestom na planetu”, no od 1992. do 2017. proteklo je mnogo vremena, pa se grad čije je ime bilo neugodno i izgovarati, vremenom transformirao u pravu pravcatu turističku destinaciju!

Devedesetih je nasilje vladalo ulicama, građansko društvo bilo je nepoznat pojam i činilo se kako za ovaj grad nema spasa. Danas, Medelin je lijepo i ugodno mjesto gdje se poštuje zakon, a ekonomija je u takvom zamahu da je jedna od najjačih na južnoameričkom kontinentu.

Pa, u čemu je onda tajna? Vjerovali ili ne, jedan od stanovnika Medelina, vodič po imenu Julian, za britanski Telegraph ispričao je da je veliki utjecaj na razvoj grada imao ni manje ni više nego – javni prijevoz.

Izgradnja metroa bila je početak svih dobrih stvari, bilo je to poput mosta u bolji svijet. Odjednom smo shvatili kako se stvari zbilja mogu promijeniti i tako je počela revolucija u Medelinu.

Prije nekoliko desetljeća, grad je bio na dobrom glasu i polako i sigurno se razvijao, ali dolaskom osamdesetih i devedesetih Medelin je postao centar kokaina. Glavnu riječ je vodio već spomenuti Escobar, a i nakon njegove smrti 1993. godine, grad je bio na glasu kao mjesto koje ne želite posjetite ukoliko vam je stalo do vlastite kože.

No, završetkom stalnih nemira i unutarnjih ratova, Kolumbija je odahnula i počeo je oporavak u cijeloj zemlji, a posebno se to odrazilo na Medelin. Smješten u udolini, poznat je po nadimku “grad vječnoga proljeća” zahvaljujući idealnoj klimi, a gdje god se okrenete čini vam se da se nešto događa, piše Punkufer.hr.

Medelin

Izgrađeni su mnogobrojni parkovi, muzeji, moderna knjižnica, kino na otvorenom, a kafića i restorana ima u izobilju. Grad je čist, a Julian objašnjava kako je dolazak podzemne željeznice promijenio život nekadašnjega centra droge.

Kad je 1994. izgrađena, bila je to prva pozitivna stvar nakon mnogo vremena. Metro nam je dao sigurnost i pokrenuo nas, odjednom se bilo mnogo lakše kretati gradom, ljudi su izašli iz svojih kvartova i počeli se kretati gradom. Možete reći, “ma, to je samo metro”, ali vjerujte, itekako je promijenio psihologiju grada., govori Julian.

Danas je Medelin grad koji i dalje raste, a na njegovim ulicama ćete sresti apsolutno sve moguće profile ljudi. Vozači kamiona, hipsteri, žene u visokim potpeticama i tetovirani boemi – svi smatraju ovaj grad svojim domom.

Da vam je netko rekao 1992. kako će Medelin izgledati za četvrt stoljeća, vjerojatno bi pomislili kako toj osobi nisu sve na broju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.