McDonald’s popustio nakon pritiska i kritika

McDonald’s je objavio u utorak da privremeno zatvara svih 847 restorana u Rusiji, čime je postao posljednja u nizu velikih zapadnih kompanija koja je obustavila poslovanje u zemlji nakon invazije na Ukrajinu.

Zatvaranje McDonald’sa imat će i simboličnu važnost u Rusiji, gdje je prvi put otvoren u središtu Moskve 1990. godine i postao simbol cvjetanja američkog kapitalizma nakon pada SSSR-a.

Lanac brze hrane objavio je da će nastaviti isplaćivati plaće za svojih 62 tisuće radnika u Rusiji, ističe Reuters.

Zbog svoje veličine i globalnog dosega, McDonald’s je često uzor drugim kompanijama ako zauzme stajalište ili se odluči na veliku operativnu promjenu.

Ako oni nešto odluče, drugi će slijediti, rekao je analitičar William Edwards još u početku rasprave trebaju li se velike kompanije povući iz Rusije zbog moralnih razloga.

Veliki svjetski brendovi poput McDonald’sa i Pepsija bili su pod pritiskom da suspendiraju poslovanje u Rusiji, nakon što su se za to odlučile brojne globalne kompanije poput Inditexa, Applea, Samsunga, BP-a, Microsofta, Mercedesa i drugih.

McDonald’s se otvorio na Puškinovu trgu prije 32 godine, u vrijeme urušavanja Sovjetskog Saveza. Bio je to znak zatopljenja nakon hladnog rata, u vrijeme kad su mladi Rusi bili željni traperica i drugih američkih simbola.

Nemoguće je predvidjeti kad ćemo ponovo otvoriti restorane u Rusiji, rekao je izvršni direktor Chris Kempczinski.

Kako su Coca-cola i McDonald’s razočarali Ukrajince?

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.