Matura za 5: Stotinjak maturanata treba pomoć dobrih ljudi

Prije dvije godine na društvenoj mreži Facebook osnovana je grupa pod nazivom “Matura za 5” preko koje je nekoliko žena iz Mostara u međusobnoj suradnji prikupilo haljine, odijela, cipele, nakit i sve ono što je potrebno kako bi srednjoškolcima, koji ne mogu navedene troškove snositi sami, omogućili da zablistaju na maturalnoj večeri. Ovo je treća godina rada ove grupe, piše Večernji list BiH.

U početku su se bazirali samo na Hercegovačko-neretvansku županiju, ali njihova akcija u međuvremenu se proširila na cijelu BiH te su tako prve godine opremili oko 100 maturanata, prošle godine 132, i to iz cijele BiH, te dvije maturantice iz Hrvatske.

Mature i sljedeći mjesec

Maturanata koji traže pomoć od Mateje Lovrić, koja je pokrenula ovu humanitarnu akciju, svake godine je sve više. Broj onih koji su se Mateji obratili ove godine dosegao je 200, a ona ih je do sada uspjela opremiti pola, i to onih kojima su mature već bile.

Međutim, odjeće, obuće i torbica nedostaje za preostalih stotinjak.

Maturanata koji traže pomoć sve je više, a ljudi koji su spremni pomoći je malo. Čak i one haljine koje dobijemo često nisu prikladne, tako da je ove godine stanje baš loše, kazala je za Večernjak Mateja.

Najviše nedostaje obuće velikih brojeva, haljina svih veličina i torbica. Nešto ostaloga smo i uspjeli prikupiti, ali ovog baš nedostaje. Ove godine je blizu dvjesto maturanata, opremljeno ih je otprilike pola, i to su svi oni kojima su mature tijekom travnja, ali ima maturanata kojima su mature sredinom i krajem svibnja i te djevojke još nisam uspjela opremiti, kazala je Mateja.

Prema njezinim riječima, svi oni koji žele pomoći, ne moraju donijeti haljinu ili cipele, ima i onih koji odluče pomoći na način da opreme nekoga maturanta.

Bila je jedna gospođa koja mi se obratila u želji da opremi maturanticu i to je i učinila. Jednu djevojku je opremila od glave do pete, govori nam Mateja.

Za opremanje jednoga maturanta potrebne su dvije prosječne plaće i veliki broj roditelja svojoj djeci to ne može priuštiti. Ove godine je bilo dvadesetak mladića i Matea ih je uspjela sve opremiti, ali djevojaka je uistinu veliki broj. Ono što je zanimljivo jest kako je ove godine bilo i djevojaka za malu maturu, koja se organizira u Bosni, koje su uglavnom opremljene, ostalo ih je još svega nekoliko.

Maturanti iz cijele BiH

Zanimljivo je da je najmanje maturantica iz Mostara, odakle je i krenula ova akcija.

Najmanje ih je iz Mostara, ali djevojaka ima odsvuda, možda najviše iz Zenice i Gruda. U biti, mislim da nema mjesta u BiH otkuda nismo imali barem jednog maturanta, kazuje Mateja.

Njezin jedini saveznik u potrazi za osobama koje žele pomoći je Facebook, a prostor u kojem prikuplja stvari za maturante je njezin stan, što je svakako otežavajuća okolnost za ovu mladu humanitarku.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Dvije prosjecne plaće ???? Ja prva,mogu i moji imaju novaca, ali sam se za maturu spremila za 150 KM, ne hejtam nikog ali budimo realni…

    8
    1
  • Ma svake godine isto : maturanti!! Kad bi vam napisala kako je matura moje dice( gimnazija) prosla , pali bi na guzicu!! Onda bi svi znali ko pise!! Zasto ne obuku traperice, farmerke, rabatinke, ili kako vec!! Maicu po volji, i eto ga!! Sta li se muce ko Pepeljugine sestre!!

    6
    2

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.