Mate Sabljić posthumno ostavio svoja djela Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg

U srijedu je u Franjevačkog galeriji Široki Brijeg otvorena izložba kipara Mate Sabljića pod nazivom ”Križni put”, a djela će biti izložena za javnost do 12. travnja 2015. godine.

Izložbu je otvorio predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, a prigodnim riječima obratio se voditelj Franjevačke galerije fra Vendelin Karačić.

Supruga pokojnog umjetnika Branka Sabljić u svom obraćanju gostima otkrila je da je Mate svom rodnom mjestu želio pokloniti i ostaviti svoja djela. Tako je Franjevačka galerija Široki Brijeg dobila donaciju od četrnaest postaja križnog puta te još tri skulpture autora Mate Sabljića.

Mate Sabljić, rođen je 15. rujna 1952. u širokobriješkom selu Buhovu. Djetinjstvo i mladost proveo je u Bapskoj pokraj Vukovara, u Borovu te Slavonskom Brodu, a radni vijek u Puli. Autor je spomenika poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice u Novigradu i spomen križa u Bapskoj. Bio je član Udruge za likovnu i književnu djelatnost prognanika ”Vukovar”, HKD Napredak – Pula, te ULIKS-a iz Pule. Osim kiparstvom, bavio se slikarstvom i književnošću. Preminuo je 31. kolovoza 2013. godine.

(www.jabuka.tv | Foto: Ivan Ramić)6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.