Maslac tri, a mlijeko dva puta skuplje u BiH nego u Hrvatskoj

Mlijeko, mliječni proizvodi i meso nekada su bili namirnice po koje su zbog povoljnije cijene stanovnici Hrvatske redovito dolazili u trgovine u BiH.

Sada je stanje obrnuto, piše Večernji list. Spomenute namirnice, ali ne samo one nego i mnoge druge u Hrvatskoj mogu se kupiti po znatno nižim cijenama.

Jedan od najoglednijih primjera razlike u cijeni je maslac. Za 250 grama maslaca stanovnici BiH u domaćim trgovinama trebaju biti spremni izdvojiti i do 8 KM, ovisno o proizvođaču, dok se u europskim zemljama za taj novac može kupiti čak i do kilogram maslaca. Usporedbe radi, u Hrvatskoj je ta namirnica često na akciji te ju se redovito može kupiti po cijeni od 2 do 3 KM (250 grama).

Ništa bolja situacija nije ni s mlijekom. U trgovinama u BiH cijena litre mlijeka nerijetko se kreće od 2,50 do 3 KM. U Hrvatskoj se litra mlijeka još uvijek može kupiti po cijeni od 1,50 KM.

Primorac: Nisam očekivao da će se ikada dogoditi da roboti poslužuju u hercegovačkim restoranima

Prema riječima predsjednika Udruge poljoprivrednika Federacije BiH Nedžada Biće, razlog enormno visokih cijena određenih namirnica u domaćim trgovinama je nesređeno slobodno tržište. Jer krajnji proizvođač (onaj koji ujedno ima i najveće troškove) i dalje ima istu otkupnu cijenu.

Moje je mišljenje, mišljenje farmera i ostalih poljoprivrednih proizvođača da je to nesređeno i slobodno tržište. Slobodno tržište formira cijene kako tko želi i kako kome odgovara. Proizvođač i dalje ima jako malu otkupnu cijenu, što nije normalno jer on je taj koji plaća skuplje inpute da bi došao do te litre mlijeka koja izađe iz staje i po svakom izračunu stoji 1,10 KM.

Otkupljivač pristaje na cijenu od 0,80 KM po litri, a u trgovinama se litra preprodaje danas za gotovo dvije marke više. Istina je, prerađivač ima troškove, ali ne tolike kolike i sami proizvođač, kazao je nedavno za medije Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije BiH.

Fiskalna reforma spremna, minimalna plaća ide na 1.000 KM?

Naglasio je kako su proizvođači u jako teškoj situaciji u kojoj prerađivači ponude cijenu i u većini slučajeva ih ucjenjuju. Ništa bolja situacija nije ni kada je u pitanju meso i cijene u BiH.

Sve češće Hrvatska u svojim trgovinama nudi meso po cijenama za trećinu nižim nego što je to slučaj u BiH. Posebice se ističu cijene svinjetine i teletine. A cijene na domaćem tržištu mogle bi i dodatno rasti.

Sada je cijena kilograma 15 KM, a bit će i iznad 20 KM, upozorio je nedavno ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić govoreći kako se ovaj bh. entitet već suočava s nedostatkom svinja, čemu je uvelike doprinijela afrička kuga, zbog koje su brojne životinje eutanazirane.

Inače, sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za prosinac prošle godine iznosila je 2882,90 KM.

BiH: Pad inflacije, ali cijene i dalje u porastu

(www.jabuka.tv)

18 komentara

  • Ovo je potpuno opravdano, jer i plaće u BiH su 2 – 3 puta veće nego u Hrvatskoj. Živjeli naše vođe, osobito Sejdo Komšić!

  • Potpuno opravdano iz ugla kvazi naučnika da u nas ide sve na bolje. Logika je ta da mu diglo placu 150/200km,a inflacija je puta 7 i onda se nađe pisati da ide sve na bolje. M.s u pick.u materinu glupu

    • Jesi mozak pa upravo sto BiH ima velik uvoz, cjene su visoke, da se bar forsira domace trziste, ali takvi kao tebi je bitno samo lupit komentar.

  • Jbt, uvoze njemacko bezkvalitetno maslo. Zar BiH nije u stanju sama nahraniti malko vise od 3.000.000 stanovnika. Pa, Berlin imade toliko stanovnika. Stid vas bilo, korumpirana, nesposobna, ljena politicka garnitura. Plesu kako tudin komondira.

    • Mogli bi mi sami sebe prehraniti da nismo lini. Većina njiva se zašikarila, štale prazne i još kukamo kako nam je skupo. Većina naših roditelji je isto išla na posao, pa su kod kuće radili, držali kravu, krme, kokoš itd. I sadili povrće za svoje potrebe. Triba dobro zasukat rukave i uznojit se, pa izmest domaće maslo u stapu i onda cvrljat koliko te volja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.