Martin Raguž priprema dolazak na čelo HDZ-a 1990 i razvrgavanje sporazuma s HDZ-om BiH?

Učestali pozivi za ujedinjenjem dva HDZ-a u BiH, koji dolaze od Tomislava Karamarka i novog vodstva HDZ-a, ako je suditi po događajima na terenu, nikako ne pronalaze plodno tlo. Kako se čini, to će biti sve drugo samo ne rutinska operacija…

Govoreći  o razlozima neujedinjenja dviju stranaka, članovi  HDZ-u BiH uglavnom stidljivo naglašavaju kako to ujedinjenje  uopće nije potrebno, pravdajući  to  činjenicom da, kako ističu,  s HDZ-om 1990. imaju odličnu suradnju u Vijeću ministara BiH, Hrvatskom narodnom saboru, te najvećem broju županija i općina u BiH.

Istodobno, u mlađem HDZ-u, onom koji  nosi naziv HDZ 1990., postoji oveća skupina nezadovoljnika koja aktualnom predsjedniku ove stranke Boži Ljubiću nikako ne želi oprostiti ponovno  zbližavanje s HDZ-om BiH. Najčešće mu, sudeći prema izvorima kojima raspolažemo, spočitavaju ono što u HDZ-u BiH ističu kao primjer pozitivne suradnje, a najveće zamjerke ovih krugova na Ljubićev račun dolaze zbog činjenice što je svojevremeno odbio ući u platformašku vlast koju su, pod njima prihvatljivim uvjetima, „slagali“ Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić.

Nakon niza bezuspješnih pokušaja i konačnog kraha dugo najavljivanog ulaska dva HDZ-a u federalnu Vladu, Ljubić se sada našao izložen otvorenom udaru  skupine nezadovoljnika, koji su sebe  već vidjeli u ministarskim i direktorskim foteljama.

Stiješnjen između zahtjeva nezadovoljnika i poziva za ujedinjenjem dva HDZ-a, Ljubić je, kako doznajemo, odlučio povući se iz politike i ne kandidirati se uopće na predstojećem Saboru stranke za koji su neki predviđali da bi mogao biti i posljednji.

Martin Raguž želi HDZ 1990 odvesti u platformašku vlast

Međutim, najavu Ljubićevog povlačenja želi iskoristiti jedna skupina nezadovoljnika, uglavnom bivših ministara i drugih dužnosnika iz ere kad je ova stranka bila u koaliciji s NS Radom za boljitak i HSP-om, koja je već obavila razgovore s Martinom Ragužom, zajedničkim  kandidatom HDZ-a 1990 i HSP-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na proteklim općim izborima, čvrsto vjerujući kako je upravo on lider koji, kako često ističu, ovu stranku može spasiti iz „Čovićevih kandži“.

Otvorena potpora ovom planu dolazi iz SDA, Narodne stranke radom za boljitak i Ureda predsjednika Federacije BiH Živka Budimira a na ovu je temu, kako doznajemo, vođeno više razgovora.

Preduvjet za ulazak HDZ-a 1990 u ovu koaliciju razvrgavanje je koalicijskih sporazuma s HDZ-om BiH i izlazak ove stranke iz Hrvatskog narodnog sabora, što su na sebe preuzeli  nekadašnji predsjednik vlade Herceg-Bosanske Županije dr. Nediljko Rimac, bivši ministar u Vladi Županije Zapadnohercegovačke Vjekoslav Bakula, aktualni općinski načelnik u Prozoru dr. Jozo Ivančević i sam Martin Raguž.

Cilj ove skupine je ući u platformašku vlast na razini Federacije BiH i osigurati Martinu Ragužu mjesto budućeg lidera HDZ-a 1990. Kako doznajemo, operativni plan je već u fazi provođenja ali ga otežavaju kadrovi HDZ-a 1990. koji su na vlasti u Vijeću ministara BiH i razini BiH, koji su u potpunosti lojalni Boži Ljubiću.

Damir Ljubić vođa suprotstavljene skupine

Vođa te strukture je Damir Ljubić, aktualni ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, koga i Bože Ljubić vidi kao svog nasljednika i budućeg čelnika te stranke. Damir Ljubić ima potporu i većine ministara i dužnosnika ove stranke na županijskim i općinskim razinama, koju će Raguževa skupina u narednoj fazi  pokušati eliminirati.

Potporu Raguževoj pučističkoj skupini, uz već spomenute predstavnike vladajuće koalicije, kako doznajemo, pružaju i neke podružnice Rotary i Lions kluba u BiH, kao i jedna skupina bosanskih franjevaca koja ima snažna uporišta u Rami i nekim obrazovnim institucijama franjevačke provincije Bosne Srebrne. (HRsvijet.net)

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Mislim da bi trebalo osnovati i još noviji HDZ,pa da svaki glavešina ima svoj.Čović bi treba osnovati novi HDZ 2000,kad je on ušao u politiku.

  • Baš će nam to trebati 5 HSPa,3 HDZa a jedan Boljitak gori od svih 😛 žalosnih ovih naših političara,ne znaš kome bi vjerovao više,svaki kad ne dobije fotelju odmah se pobuni i pravi podjele,i počne blatiti druge.Zato i ne možemo naprijed kad se sami među sobom dijelimo

  • nećemo mi nigdje ako ovako nastavimo.Kao manjina trebali bismo biti ujedninjeni a mi izgleda jedino što radimo je svađamo se sami među sobom.Ovi političari željni fotelja svaki osniva svoju stranku čim nije po njegovom i samo cijepaju hrvatske glasove.A stranka im je ionaku skoro pa propala

  • može raguž laprdati što god hoće ali ako on preuzme devedesetku ode u sto ku…. stranka. bolji je po meni izbor damira ljubića iako možda slavica josipović je najača političarka devedesetke. nju bi volio vidjeti na čelu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.