Marini Kljajo-Radić nagrada za rad o prešućivanom pjesniku zapadne Hercegovine | Jabuka.tv

Marini Kljajo-Radić nagrada za rad o prešućivanom pjesniku zapadne Hercegovine

Svečana akademija, završnica 55. Šimićevih susreta, održana je u Drinovcima u petak 4. svibnja 2018.

U sklopu bogatoga programa manifestacije Godišnja književna nagrada “Antun Branko Šimić”, kao glavni događaj najstarije kulturne priredbe u BiH, dodijeljena je Marini Kljajo-Radić za knjigu “Pjesništvo Lucijana Kordića” (doktorska radnja) u izdanju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru 2016. godine.

Ovogodišnja nagrada dodijeljena je prema prijedlogu Prosudbenoga povjerenstva (Stanko Bašić, Finka Filipović i Fabijan Lovrić/predsjednik/) koje je svoj prijedlog utemeljilo na uvjerenju da se od prispjelih trideset, djelo Marine Kljajo-Radić ističe kao najkompletnije, najodgovornije i znanstveno opravdano.

U Odluci Upravnoga odbora istaknuto je kako je Kljajo-Radić svojom knjigom na znanstven način i na široka vrata uvela toga značajnika u fokus naše pozornosti. Fra Lucijan Kordić, desetljećima prešućivani pjesnik zapadne Hercegovine koji je djelovao u dijaspori, obogatio je hrvatsku književnost svojim izvanrednim umjetničkim i književnim doprinosom.

Pored toga što smo ovim djelom dobili knjigu koja pojašnjava najtajnije i najtananije strane Lucijanova pjesništva, nagrađena knjiga može biti izvrstan vodič za običnoga čitatelja, za zaljubljenike u poeziju, za studente književnosti te za književne znalce kojima može biti putokazom kako govoriti i pisati o značajnim pjesnicima.

Nagradu je u ime Upravnog odbora DHK HB koji nagradu dodjeljuje, uručio Ivan Sivrić, predsjednik Društva.

Marina Kljajo-Radić (Mostar, 1962.) afirmirana je pjesnikinja, članica je DHK HB Mostar i DHK Zagreb. Završila je Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Odjel hrvatski jezik i književnost. Na poslijediplomskom studiju Jezici i kulture u kontaktu obranila je doktorsku disertaciju: “Pjesništvo Lucijana Kordića”.

Radi kao profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Objavila je pet knjiga pjesama, jedan roman te piše i objavljuje kritike, recenzije i oglede. Bila je predsjednicom Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, a funkciju je obnašala 2008. – 2013. godine. Pjesme su joj zastupljene u mnogim bosanskohercegovačkim, hrvatskim i svjetskim antologijama, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • sta to mostaru znaci kosta abrasevic,cime je zasluzio?nigdje maka dizdara antuna simica tina ujevica.sram nas bilo sto niko ranije nije digao glas!!!

Komentiraj: