Marin Čilić i CryoSave podržali rad škole za trudnice u Međugorju | Jabuka.tv

Marin Čilić i CryoSave podržali rad škole za trudnice u Međugorju

U Međugorju je sa radom počela škola za trudnice, za koju je prostor osigurao poznati tenisač Marin Čilić koji je i sam iz tog mjesta.

Podrška nije izostala ni od vodeće europske i svjetske obiteljske banke matičnih stanica CryoSave-a koji su do sada u okviru projekta „Prijatelj škola za trudnice“ otvorili, reaktivirali preko 20 škola za trudnice u Tuzli, Mostaru, Zenici, Sarajevu, Doboju, Gradišci, Banja Luci, Livnu…

Iz CryoSave-a ističu da su sretni što je otvorena još jedna škola i što se svijest o značaju psihofizičke pripreme trudnica za porod mijenja, te da će nastaviti sa provođenjem projekta „Prijatelj škola za trudnice“.

Lucija Bajkuša iz Studija „Pokret“ koja je inicijator cijelog projekta istaknula je da je svjesna značaja škole za trudnice prije svega kao majka troje djece, ali i kao stručnjak, fizioterapeut „svojim djelovanjem želimo doprinijeti cjelokupnoj populaciji, od začeća radeći sa trudnicama kroz psihofizičku pripremu za porod, zatim sa djecom kroz korektivnu gimnastiku u najranijoj životnoj dobi, te kroz medicinsku gimnastiku za zrelu životnu dob“ ističe Lucija, koja je svojim dugogodišnjim radom osluškujući potrebe svojih građana, oformila stručni tim ginekologa, babice, fizioterapeuta, fizijatara i ortopeda.

Škola za trudnice je strukturirana tako da obuhvaća osnovne sadržaje s kojima bi se trebali upoznati budući roditelji. Kroz sedam sati predavanja, dva sata seminara i tri sata vježbi (ukupno 12 sati) budući roditelji dobivaju informacije o trudnoći, porođaju, babinju i njezi novorođenčeta. Poseban naglasak u radu škole je stavljen na dojenje. Svakako treba istaknuti kako je trudnoća značajno razdoblje za promicanje dojenja, jer se stav žene o dojenju formira prije i za vrijeme trudnoće. Jednako tako, poznato je da će žena s većom potporom češće i duže dojiti. Upravo radi ovih činjenica važna je edukacija trudnica.

Program vježbi je važan dio cjelovite pripreme trudnice za porođaj i provodi se pod vodstvom educiranih fizioterapeuta. Obuhvaća vježbe disanja, vježbe relaksacije, vježbe izgona te vježbe uz pomoć gimnastičke lopte. Lucija ističe kako su sve to vježbe koje će rodilji pomoći tijekom prvog i drugog porođajnog doba i imaju za cilj lakši porođaj te brži i uspješniji oporavak žene. U program vježbi uključene su osnovne vježbe nakon porođaja.

Škola za trudnice provodi se tri tjedna svakog utorka i četvrtka s početkom u 17:00 sati. Školu mogu pohađati individualno trudnice, ali i uz potporu partnera.

Za više informacija o radu škole pozovite 063/360-936.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: