Manje carine za spas 25.000 radnih mjesta

Iako se proizvodi rade za inozemne partnere, s vrlo malim vlastitim udjelom u finalnom proizvodu, Udruga kožara i tekstilaca BiH najavljuje zaokret i okretanje vlastitoj proizvodnji.

Odlukom Vijeća ministara BiH o smanjenju carinske stope do kraja 2016. godine za 54 vrste uvoznih roba bit će spašeno više od 25.000 radnih mjesta u obućarskoj i tekstilnoj insustriji.

Gospodarske komore Republike Srpske i Federacije BiH i Vanjskotrgovačka komora BiH pozdravili su odluku Vijeća ministara, napominjući kako će od nje više desetaka tisuća radnika koji su uposleni u obućarskoj i tekstilnoj industriji imati velike koristi.

Odluka je od velikog značaja i za opstanak metalne i elektroindustrije, ali dijelom i prehrambene insustrije.

U posljednjih pet godina, tvrde u Vanjskotrgovačkoj komori BiH, ova grana gospodarstva neprekidno bilježi vrlo dobre izvozne rezultate, a pokrivenost uvoza izvozom je u stalnom porastu.

Iako se proizvodi rade za inozemne partnere, s vrlo malim vlastitim udjelom u finalnom proizvodu, Udruga kožara i tekstilaca BiH najavljuje zaokret i okretanje vlastitoj proizvodnji u idućem razdoblju.

“Ove je radno intenzivna djelatnost gdje je zaposleno puno radnika niže kvalifikacijske spreme i uglavnom ženske radne snage”, istakao je predsjednik Udruge industrije tekstila, obuće i kože BiH Amer Međić.

(Večernji list)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.