Mamić svjedočio video vezom iz Mostara: Otkrio je tko mu je navodno javio da će biti osuđen

Zdravko Mamić bio je prvi svjedok u utorak u nastavku suđenja Franji Vargi i Blažu Curiću na Županijskom sudu u Osijeku u tzv. aferi SMS.

Za to je posebno organizirana video veza između osječkog suda te Kaznenog suda u Mostaru odakle se ukazao Mamić, koji se od lipnja 2018. godine nalazi u Međugorju, u bijegu od hrvatskog pravosuđa.

Varga je, inače, s ove rasprave izostao zbog zdravstvenih problema. Mamićevo svjedočenje bilo je vrlo iscrpno, pri čemu je iskoristio priliku da iznese i svoje stavove o suđenju koje se protiv njega vodilo u Osijeku, piše Jutarnji list.

Poznat mi je gospodin Varga, upoznali smo se prije nekoliko godina za vrijeme mog suđenja u Osijeku nakon što mi je njegov kontakt telefon dao moj prijatelj Karamarko, koji mi je rekao da bi bilo dobro da s njim popijem kavu i popričam vezano uz moj postupak. Nije mi Karamarko rekao čime se Varga bavi. Našli smo se ispred hotela Osijek, on mi je pokazao neke papire, koji me baš nisu oduševili, ali mi je rekao da to nije ništa u odnosno što još ima. To su bili papiri iz kojih je bilo vidljivo dosta o gospodarskom kriminalitetu raznih osoba u raznim institucijama, kao i zloupotrebe postupka u kaznenom postupku protiv mene za koji sam znao da je bio politički motiviran.

Nekoliko puta smo kontaktirali, on mi je slao određenu dokumentaciju ili osobno ili preko mog zaposlenika Bruna Hotka. Ja sam te dokumente predao svom odvjetniku Veljku Miljeviću, a on ih je proslijedio glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću, rekao je Mamić dodavši i kako su mu Vargina saznanja bila dosta uvjerljiva i nikada nije posumnjao u to što mu je slao. Kaže da je bilo vjerodostojno i naslanjalo se na informacije koje je i sam imao.

Poznato mi je da je Dinko Cvitan održao sastanak u DORH-u sa svojom zamjenicom Zorkom Fumić, tadašnjim šefom SOA-e Draganom Lozančićem i predsjednikom Županijskog suda u Osijeku Antom Rašićem te Vitomirom Bijelićem iz MUP-a, nakon što su suci osječkog suda uhvaćeni u koruptivnim mjerama. Tada je rečeno, sada imate Mamića da ga osudite na više od pet godina ili će vaši suci završiti kao optuženici. Iz toga znam da mi je proces namontiran. To što mi je Varga dao bilo je i isprintano, a dobivao sam materijale i na sticku. To mi je donosio Hotko, a bio je kod mene sa svojom obitelji i Varga, jer sam im platio ljetovanje u Gradcu. Inače, nisam s njim puno razgovarao. Vidjeli smo se svega tri puta fizički. Jednom u Osijeku, drugi put na pet minuta kod njegove kuće u Belišću i treći put kada su se vraćali s mora. Ostali kontakti bili su telefonom ili preko posrednika, rekao je Mamić.

Te materijale sam javno prezentirao dva dana prije izricanja presude, kada sam doznao da ću biti presuđen. Suci Miroslav Jukić i Darko Krušlin (koji je inače član sudskog vijeća na suđenju Vargi i Curiću) su o mojoj presudi razgovarali u kafiću preko puta suda i meni su ljudi koji su čuli njihov razgovor dojavili sadržaj i tada sam shvatio da ću biti presuđen, iako sam prije toga imao saznanja da ću s obzirom na sve izvedene dokaze biti oslobođen. Tada sam shvatio da gospodin Jelenić nije ništa poduzeo i odlučio sam sve javno prezentirati.

To je, inače, samo manji dio onoga što mi je Varga dostavio. Nisam tražio provjeru autentičnosti, vjerovao sam da je to sve to točno i to mi je bila potvrda onoga što sam sve znao, jer sam imao i druge izvore koji su potvrđivali da mi je proces namješten brojnim zloupotrebama u postupku, pa tako i pred ovim zločinačkim sudom, pred kojim me više nikada nećete vidjeti, rekao je, u Osijeku nepravomoćno osuđeni, Mamić, koji na pitanja o svjedokinji Anki Mikulić nije želio odgovarati, kazavši da ona nije predmet ovog postupka.

Na upit je li mu ona predavala bilo kakve papire vezane uz inkriminacije koje su mu stavljane na teret, rekao je da o gospođi Mikulić neće reći nijednu jedinu riječ. Dodao je i kako je iz materijala koje mu je Varga dostavio vidio i “da nadzire komunikaciju sudaca Vrhovnog suda međusobno i sa gospodinom Cvitanom”.

Varga nikada ništa nije od mene tražio. Samo mi je kukao i djelovao kao čovjek koji ima velikih problema, pa sam mu zbog toga strahovito puno pomagao da riješi te probleme. Dao sam mu i 50.000 eura da spasi kuću iz koje je trebao iseliti. Iz medija sam shvatio da je određeni dio novca otišao i za informatičku opremu, sprave za vježbanje, kade… Kupio sam mu i automobil. Pomažem mu i danas. Kada bih se potrudio vjerojatno bih sve te materijale našao kod sebe, rekao je Mamić, koji je potom opet počeo govoriti o “kriminalnim sucima i kriminalnom Županijskom sudu u Osijeku”, na što ga je predsjednica sudskog vijeća Vlasta Šimenić-Kovač prekinula i kazala da o tome ne govori, jer to nije predmet rasprave, ali on nije želio odustati.

Vama se ispričavam. Vi ste jedna prekrasna dama, ali ja sam s vašim kolegama jeo, pio i slavio, čak i s onima koji su me osudili i ja ću razotkriti tu kriminalnu sudsku hobotnicu. Imao sam sreću da me nazvao moj prijatelj Željko Širić jer su njegova dva prijatelja čula što Jukić i Krušlin razgovaraju. Ovo je mala cveba da vas sve malo razveselim. Da me Širić nije nazvao, ja bih sada već 29 mjeseci bio u osječkom zatvoru, rekao je na kraju Mamić, koji je odgovorio još samo na pitanje Varginog odvjetnika Marija Poljaka o tome je li on osobno od Varge tražio da preuređuje materijale koje mu je ovaj dostavljao. Kazao je da to nije tražio.

Inače, na sudu su se dana pojavili i Ivica Todorić i Tomislav Karamarko.

Nakon Mamića svjedočio je bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je rekao da Curića zna dugo, iz policije, a Vargu je upoznao u prosincu 2016., nakon što je od nekih prijatelja dobio informaciju da bi on imao podatke o tome da je HDZ pokraden na parlamentarnim izborima 2015.

S obzirom da sam i ja to od početka tvrdio, pa čak imamo i elaborat o tome kako su nam pokradeni izbori za Grad Zagreb odlučio sam ga upoznati. Čuo sam da je radio u MUP-u i da je vrstan informatičar, ali na žalost, nije mi nikada dostavio nikakve materijale ili dokumentaciju, screenshotove nečije komunikacije… Od mene nije nikada tražio novac. Inače, shvatio sam da je u nezavidnoj materijalnoj situaciji, pa sam mu u nekoliko navrata pomogao. Nabavio sam mu laptop i mobitel, ali nije mi rekao zašto mu to treba, rekao je Karamarko, kojemu je tužitelj Sven Mišković potom pročitao dio iskaza iz istrage u kojem je rekao da mu je Varga poslao MMS poruku navodne komunikacije Vlade Galića i Ivana Anušića s osobom iz tvrtke APIS.

Ne sjećam se da sam to rekao ali to je irelevantno. No, dopuštam da sam tako iskazao.

Što se tiče odnosa Varge i Mamića, kazao je kako mu se Varga jednom obratio i tražio kontakt s Mamićem, a vezano uz otkrivanje počinitelja koji je na travnjaku Poljuda nacrtao “svastiku”.

Nakon Mamićevog odobrenja dao sam Vargi kontakt, ali ne znam što se dalje između njih događalo. Povremeno sam se čuo s Vargom, ali mi nikada nije spominjao da ima bilo kakve informacije ili materijale vezano za suđenje Mamiću kao ni za slučaj Agrokor. Ne sjećam se da sam Vargi poklonio ništa više od laptopa i mobitela, zaključio je Karamarko.

Ivica Todorić je u svom svjedočenju rekao da je između lipnja i rujna 2017. u više navrata dobio dokumentaciju u papirnatom obliku.

Dostavljao mi ju je gospodin Ivica iz okolice Velike Gorice, ali tada nisam znao tko to šalje njemu. Kao što znate, Plenković mi je sa svojom Borg grupom preuzeo kompaniju i nisam znao što se događa u Agrokoru, pa sam pokušavao s raznih strana doći do informacija i dokumentacije u čemu su mi pomagali brojni prijatelji. S Ivicom sam se samo jednom sastao. To je čovjek 60-70 godina starosti, mršav, plavokos… Prvo sam mislio da mi Plenković i Dalićka podvaljuju kako bi me mogli hapsiti, pa sam bio dosta sumnjičav. No, činjenica je da su unutra bile neke stvari za koje sam mislio da bi djelomično mogle biti istinite, rekao je Todorić, koji je nakon toga prekinuo komunikaciju s Ivicom.

Materijal koji sam dobio stavio sam u torbu misleći da to nije istina. No, kada se šest mjeseci poslije, kada sam već bio u Londonu, otvorila Hotmail afera i koji su kriminal nada mnom provodili Plenković, Dalićka i Borg grupa, sjetio sam se tih dokumenata i poslao ih odvjetnicima da oni daju DORH-u. Mjesecima se potom ništa nije događalo, a onda se u medijima pojavio Danijel Markić kazavši da sam ja to sve falsificirao. Kasnije, kada je gospodin Mamić izašao s nekim mailovima afera je postala javna, kazao je Todorić, dodavši i kako se ne sjeća detalja razgovora s Ivicom.

U jednom mailu spominju se Ante Ramljak, neka gospoda Zoki i Kos i neka gospođa Danijela. Nemoguće je da sam ja mogao složiti jedan takav materijal i siguran sam da Varga ovo nije pisao. Dakle, ili je ovo istina ili je to netko drugi pisao, iskazao je Todorić, koji je na pitanje tužitelja rekao i da nikada nije čuo za Ivicu Prnjaka, a što se tiče objave dokumentacije na njegovom blogu kazao je da je to učinio “tek nakon što me DORH optužio da sam falsificirao te dokumente i nakon što je to objavljeno u Jutarnjem listu.”

Ne sjećam se na koji način sam to pisao, vjerojatno sam je prepisivao s papira koje sam dobio, zaključio je Todorić, kazavši i s Vargom nikada nije komunicirao.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.