Mamić se zabavlja po svadbama u BiH uoči odluke o izručenju

[video src="https://video.24sata.hr/video/cds/24/2019/7/c6a30bf0.mp4" /]

Zdravko Mamić prije nekoliko dana proslavio je 60. rođendan. Sutra (23. srpnja) sud u BiH zakazao je ročište na kojem će razmatrati zahtjev hrvatskog ministarstva pravosuđa za njegovim izručenjem Hrvatskoj.

Sudbina Mamića, odnosno odluka o njegovom (ne)izručenju Hrvatskoj neće se tako skoro znati, barem je tako rekao njegov bosanskohercegovački odvjetnik Zdravko Rajić.

Mi ćemo se usprotiviti izručenju Hrvatskoj. Djela koja mu se stavljaju na teret su od prije potpisivanja sporazuma o izručenju, kazao je Rajić dodajući kako će nakon ročišta o tome raspravljati sudsko vijeće, piše 24sata.hr.

U utorak je tek ročište, rasprava i neće se to tako brzo odlučiti i znati, uvjerava nas Rajić. Nakon odluke ima još i vrijeme za žalbu, a potom ministar pravde BiH donosi konačnu odluku.

Do odluke o izručenju Mamić se zabavlja po svadbama u BiH, snimljen povodom Mamićevog rođendana gdje je bivši Dinamov savjetnik, dugo godina alfa i omega kluba, uzeo mikrofon i zapjevao.

U jednom trenutku u kadru se vidi i njegov brat Zoran.

Bjegunac od hrvatskog pravosuđa, nepravomoćno osuđen prema prvoj Uskokovoj optužnici na 6,5 godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama i optužen prema drugoj optužnici koja ga tereti da je, zajedno s još šestoricom, među kojima je i njegov brat Zoran, u sklopu zločinačkog udruženja Dinamo oštetio Dinamo za oko 200 milijuna kuna, čeka odluku o izručenju u BiH gdje je otišao uoči presude na osječkom sudu.

Mamić je u lipnju prošle godine na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama.

Hrvatska je tražila izručenje, ali tužiteljstvo BiH tada je zaključilo  kako nisu ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje Hrvatskoj.

U drugoj Uskokovoj optužnici, koju je potvrdilo optužno vijeće, Zdravka Mamića i još šestoricu okrivljenika među kojima je i njegov brat Zoran, koji se u međuvremenu vratio u Dinamo na mjesto sportskog direktora, tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna.

Nakon što je potvrđena ta druga optužnica, Hrvatska je drugi put pokrenula postupak izručenja o čemu će konačnu odluku donijeti ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Ročište pred Sudom BiH na kojem će se razmatrati zahtjev za Mamićevim izručenjem Hrvatskoj počinje 23 srpnja u 13 sati.

 


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.