Mame ne vjeruju u isplatu porodiljnih naknada od 800 KM

‘Većina mama ne vjeruje u isplatu porodiljinih naknada od 800 KM. Problem je bila isplata od 400 KM, a gdje neće biti ova. Dok prva ne dobije novac na ruke nitko ne vjeruje”, rečeno je iz online zajednice Mostarske mame za Bljesak.info.

Porodilje u Hercegovačko neretvanskoj županiji dosad su primale jednokratnu novčanu pomoć za dijete u iznosu od 400 KM, a novom najavljenom odlukom porodilje bi trebale dobiti 800 KM pomoći. Dinamika isplate je zamišljena na način da porodilje prvi mjesec dobiju 200 KM, a ostatak u ratama od po 100 KM.

Nije dovoljno ni za pelene

Mostarske mame ističu kako su žalosne zbog ovakvog odnosa prema porodiljama.

”Naknade su znale kasniti po godinu dana. Četiristo maraka koje dobijete ne mogu pokriti ni troškove za pelene. Žalosno je da ovolika županija nema riješeno to pitanje”, ističu Mostarske mame.

Podsjećamo, kako je Marin Bago iz udruge za zaštitu potrošača Futura ranije izjavio kako su porodilje naknade u HNŽ-u sporo mazanje očiju.

”Jednokratna pomoć je mazanje očiju. Naše institucije se pravdaju da nemaju novca, međutim siromašnije županije isplaćuju doplatak”, kazao je Bago.

Pomoći rađanje djece

”Porodilje u HNŽ-u, nemaju ista prava kao u ostalim županijama i to je ponižavajuće. To je osnovno nacionalno pitanje, da se rađaju djeca, da se pomogne ženama. Jedino u nas to nije tako i to se kosi s pričom o nacionalnim interesima”, rekao je Bago za Bljesak.info te dodao kako ministarstva svojim zaposlenicama isplaćuju naknade.

Položaj porodilja nije bajan ni u ostalim županijama. Naime, u Sarajevskoj županiji porodilje su često suočene s kašnjenjem isplata, a zeničke porodilje bile su primorane izaći na ulicu i blokirati prometnicu kako bi ostvarile svoja prava.

Nestabilna situacija u zemlji i nebriga vlasti dodatno demotiviraju mlade na osnivanje i širenje obitelji. Ukoliko vlasti ne promjene svoj odnos prema porodiljama i roditeljima, BiH će čini se biti suočena s pravom bijelom kugom.

(Bljesak.info)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.