Malo drugačiji ljubavni filmovi za one koji ne vole klišeje

Kad pomislite na ljenčarenje uz film, najčešće na pamet padaju romantične komedije devedesetih i 2000-ih koje su svi gledali na televizijskim ekranima.

Ljubići su uvijek omiljeni izbor kad se želimo izgubiti u nerijetko nestvarnim ili nemogućim životnim scenarijima i ljubavnim odnosima koji djeluju kao idealna doza eskapizma.

Iako najčešće šarmantni, ljubavni filmovi lako mogu zaglaviti u klišejima. Ako ste među onima koji imaju dojam kao da su već pogledali sve najpoznatije romantične filmske priče, Journal.hr ima malo drugačiji filmski maraton.

Pomalo mračni ljubavni filmovi koje ćete dugo pamtiti

Mračni ljubavni filmovi donose sasvim neočekivane spojeve ljudi, ponekad atipične pojedince u kombinaciji ili pak protagoniste koje spajaju potpuno bizarne okolnosti. Volimo ih zbog doze crnog i ponekad apsurdnog humora koji ih krasi i dinamičnosti koja izostaje u klasičnim ljubićima.

Lars and the Real Girl

Ova potpuno apsurdna priča donosi izvrsnu izvedbu Ryana Goslinga u glavnoj ulozi. On igra Larsa, povučenog, introvertiranog i neopisivo sramežljivog muškarca koji se ne može uklopiti u društvo u kojem živi i teško razvija prijateljstva i bliske osobe. Njegova se obitelj već godinama brine za njega i ne znaju kako mu pomoći. Upravo su zato euforični kad im Lars otkrije da ima djevojku koju je upoznao na internetu.

Ne očekuju vjerojatno da je djevojka – plastična life-size lutka. Unatoč prvotnom šoku, obitelj na nagovor Larsove psihologice (Patricia Clarkson) odluči ne prkositi Larsovoj iluziji, a ono što slijedi je urnebesan i vrlo dirljiv splet događaja. Ako vam nije jasno kako se ovo može uklopiti u ljubavne filmove, vjerujte nam, morate ga pogledati da biste shvatili.

The One I Love

Elizabeth Moss i Mark Duplass čine ovaj fantastičan glumački tandem oko kojeg se razvija mračna, gotovo triler ljubavna priča. Film je premijeru imao na Sundance festivalu na kojem je dobio vrlo pozitivne kritike, a ponajviše na jedinstveni pogled na ljubav i brak. Radnja prati bračni par, Ethana i Sophie, koji posjećuju svog bračno terapeuta.

Na njegovu preporuku, odlaze u vikendicu u udaljenom mjestašcu u kojem se počinju redati neobični događaji; Sophie i Ethan vode ljubav, ali toga se Ethan ne sjeća, ubrzo nakon svađe Sophie se ispriča Ethanu i pomire se, čega odjednom Sophie ni ne sjeća. Njih dvoje uskoro počinju shvaćati apsurdnu istinu – oboje imaju fizičke blizance, ljude koji izgledaju baš kao oni, koji žive na imanju. Hoće li se iznova zaljubiti u prave verzije sebe ili pak u tzv. dopplegangere?

Her

Svijet se iznova zaljubio u Joaqina Phoenixa nakon premijere filma Her 2014. godine. Jedna je ovo od najdirljivijih i najposebnijih filmova o ljubavi koja se, pak, uopće ne razvija između dvoje ljudi. Radnja je smještena u blisku budućnost, pomalo distopijske naravi, u Los Angelesu u kojem pratimo Theodora Twomblyja, mirnog i šarmantnog čovjeka koji ima neobičan posao – on piše najljepša pisma za druge.

Nedavno je prošao težak kraj braka i u takvom psihičkom stanju polako postaje opsjednut umjetnom inteligencijom koja bi se navodno trebala s vremenom razviti u iznimno napredan sustav. Doista, Samantha, kako ju zove, funkcionira gotovo kao prava osoba, a prijateljski odnos uskoro se razvija u nešto više, ali jednako nemoguće.

Submarine

Coming of age dramedija režijski je prvijenac Richarda Ayoade, a u njemu glavnu ulogu igraju upravo Craig Roberts i Yasmin Paige. Sve se vrti oko 15-godišnjeg Olivera, Velšanina koji nije tipičan tinejdžer. Zaljubljen je Jordanu koja, pak, ima druge planove na pameti. Iz sasvim različitih želja i ciljeva ipak razvijaju odnos – prisan, ali neobičan. Imaju tri pravila u svojoj vezi – bez ljubavnih nadimaka, bez držanja za ruku i bez pravih emocija.

Umjesto takvih ‘normalnih’ navika parova oni ulazi u niz čudnovatih avantura, špijuniraju Oliverovu majku, rade ‘spačke’ školskim kolegama i upliću se u brojne nedaće. Njihov mračno hladan odnos jednostavno je genijalan i u kratkom će vas roku oduševiti.

Eternal Sunshine Of The Spotless Mind

Vjerojatno jedna od najpoznatijih ekscentričnih ljubavnih filmova i zasigurno onaj koji je inspirirao mnoge filmove s ove liste. Eternal Sunshine Of The Spotless Mind donosi ljubavnu priču između dugogodišnjeg para Joela i Clementine koji odluče da je došlo vrijeme za kraj njihove veze.

Ubrzo Joel otkriva da se Clementine podvrgnula neobičnom zahvatu koji joj je obrisao sva sjećanja na njihove zajedničke trenutke. Njegova je prva reakcija jasna – i on će učiniti isto. No, dok prolazi zahvat Joel iznova proživljava trenutke i shvaća da bi radije sačuvao sjećanja na Clementine koliko god to bilo emotivno teško nego ih zauvijek izgubio.

500 Days of Summer

Još jedan proslavljeni film na listi koji je poslužio kao inspiracija ostalim quirky ljubavnim filmovima koji su uslijedili. 500 Days of Summer te 2010. je učinio mini revoluciju na polju romantičnih drama, a Joseph Gordon-Levitt i Zooey Deschanel postali su ultimativni prikaz moderne, ponekad neshvatljive ljubavi. Tom i Summer potpuno su različiti, on vjeruje u onu pravu fatalnu ljubav, ona ne.

Sudbonosan susret u liftu u kojem otkrivaju da oboje vole grupu The Smiths bit će dovoljno Tomu da na temelju malih stvari zaključi da su oni potpuno kompatibilni jedan za drugog i zaljubi se ne samo u Summer, već i ideju o toj fatalnoj ljubavi. Tijekom 500 dana pratimo storyline njihovo odnos; od zaljubljivanja preko vrhunca do polako propadanja romanse, prekida i mirenja, a rezultat je nezaboravna saga o ljubavi.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.