Majka iz Makarske morala ići u Prag po pijanog sina

Jedna žena iz Makarske morala je otići po svog sina koji je bio na ekskurziji u Pragu. Razlog, kao što možda očekujete, nisu bili zdravstveni problemi, nego neprimjereno ponašanje mladića. Naime, maturant se opio, a nastavnica je zvala majku kako bi sina vratila natrag u Makarsku, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o svojevrsnom presedanu jer se ovakva situacija ne pamti ni u Srednjoj strukovnoj školi, o čijem se učeniku radi, ni u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića, a ne bilježe je ni u agenciji “Eridan” koja godinama organizira maturalna putovanja. Iako ravnatelj Srednje strukovne škole Momir Sumić nije bio raspoložen za razgovor, kazavši kako nema smisla komentirati ponašanje učenika, doznaje se da se dosad nikad zbog alkoholiziranja učenika nije zvalo njihove roditelje. A nekritičko pijenje na maturalcima, nažalost, popratna je pojava, kod pojedinaca možda i osnovni razlog odlaska na putovanje

Slučaj alarmiranja roditelja zbog opijanja ne bilježe ni u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića, gdje su prije nekoliko godina majku i oca zvali jer je djetetu bilo ugroženo zdravlje. U agenciji “Eridan” imaju slična iskustva.

Nismo imali situaciju da je netko od učenika bio toliko “nestašan” da smo ga morali vraćati doma. Ako su posrijedi bolest ili ozljeda, uvijek to nastojimo riješiti na putu, a srećom svih ovih godina nije se nikad radilo o nečemu tako ozbiljnom da smo morali dijete slati doma i zvati roditelje. Nastavnici i pratitelji uvijek nastoje sami riješiti problem. Na ekskurziju po pravilima idu razrednik te pratitelj po svakom autobusu. Ponekad čak idu i dva nastavnika i u pravilu se time “pokrijemo,” rekli su za Slobodnu Dalmaciju u agenciji “Eridan”.

Zašto je makarski maturant vraćen doma, pokušali su doznati od same voditeljice ekskurzije Mihaele Pear. Konkretan slučaj nije željela komentirati kazavši samo kako se odradilo sve što se trebalo i moglo sukladno zakonu. Jednak je komentar dao i ravnatelj Sumić.

Postupilo se sukladno Pravilniku o izvanučioničkoj nastavi, kojim je reguliran protokol. Nastavnici su postupili po pravilniku i to je sve što imam za reći, kazao nam je Sumić.

Voditeljici ekskurzije predložila sam da pričeka do jutra dok se učenik otrijezni, no ona je to odbila jer je smatrala da je takav postupak ujedno i upozorenje učenicima. Više o tome ne mogu vam reći, rekla je prof. Nada Šimić.

Ono što se u neformalnim razgovorima doznaje od prosvjetara jest da se pravilnici mogu različito tumačiti, no da u pravilu razrednicima odlazak na maturalac predstavlja veliki stres.

Jedino što nam je bitno jest da se učenici doma vrate živi i zdravi. U pravilu su nastavnici požrtvovni, a uvijek je bitno i da imaš dobru agenciju jer si automatski sigurniji, kaže jedna nastavnica.

(www.jabuka.tv) 


7 komentara

 • Zašto su te ekskurzije , da se opijaju , luduju , a preskupo ko to može imat novca za Španjolsku , užas , užas , nekoliko bogataša , a sirotinja ne pomišlja na to , ukinite to pa nek niko ne ide

  6
  9
  • Idu, nažalost, 10 dana 3-4 noćenja, preskupo ali roditelji jadni u minus i neka ide kad već idu svi, nemoj sine biti mimosvit

   5
   2
 • Koje i izmislio ovu eskurziju svake godine neki problemi odvedu dicu nevodi se o njima racuna .Rade profesori isto sto i đaci samo se zna prikrit a o pojedinoj dijeci se svasta prica.Svaka cast dijeci iz strukovne sto nisu isli.

  5
  5
 • Ove iskurzije nide veze odvedu ih u strane zemlje po noci po disko tekam a ovdan u autobus gdje prispavaju pola i sta su vidili nista a profesorim nije lako nisu to djeca iz vrtica vec klimpani koda nji briga sta ce profesori vec iskurziju organizirat blize ikrace vremenski

 • Koja glupa…ca isla u novine dat da je odgoila alkosa klosara. Nije ni cudo sto je takav kad ima ovakvu buda…lu za majki.

  7
  1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.