Maja Volk uoči dolaska u Mostar o prelasku na sirovu prehranu i zdravom životu

Svestrana, kreativna i maštovita profesorica, književnica, voditeljica, mama, učiteljica zdravoga života – Maja Volk, dolazi na Sajam za poboljšanje kvalitete života – Good Life, koji će se ovog vikenda održati na platou Mepas Malla u Mostaru.

Maja Volk progovorila je o promjeni svoga životnoga stila, prelasku na sirovu prehranu i život u skladu s prirodom.

Prije nekoliko godina bili ste na rubu života, ali ste snagom volje, promjenom misli, životnoga stava, navika i ishrane, pobijedili rak i danas s ponosom ističete kako da ste najzdravija žena u Srbiji. Kako ste to uspjeli?

Kada se suočite sa smrću, odnosno da vam je istekao rok trajanja, onda se stvari iskristaliziraju i prioriteti promijenu. Sve ono što vam je nekad bilo važno, odjednom postaje besmisleno i nevažno, a kvaliteta života i zdravlje primarno.

Zdravlje je ljubav prema sebi, briga o sebi i veliki rad za koji treba ogromna strast.

Kada sam preuzela kontrolu nad svojim životom i svojim zdravljem, ravnoteža se uspostavila. To je, naravno, proces koji traje svakodnevno, do kraja dugoga i uzbudljivoga života. On podrazumijeva ishranu živim biljkama, fizičku aktivnost i rad na osjećanjima.

U sirovoj hrani se, dakle, nalaze zdrav život i sretne misli – koliko dugo prakticirate isključivo sirovu hranu?

Sada će skoro deset godina. Kako sam oduvijek mrzila kuhati, a voljela voće i salate, ovo je bila idealna prehrana za mene. To je zapravo stil života. Sloboda, kreativnost, oslobođenje od klišea, monotonije, ishrana u kojoj nema loših kuharica i propalih jela.

Koje su prednosti sirove prehrane?

Prvo, riječ je o baznoj, alkalnoj ishrani, jer namirnice nisu termički obrađene. Ja se hranim kao što je predviđeno božanskim planom, kao što to svi rade u prirodi. Drugo, ovakva hrana se lako i brzo probavlja pa se štedi energija organizma koja se onda preusmjerava u regeneraciju i iscjeljenje. Treće, sačuvani su u hrani svi enzimi i svi vitamini, koji ugibaju pri termičkoj obradi.

Je li teško odlučiti se i prijeći na sirovu prehranu? Uvriježeno je mišljenje da na taj način ne možemo pripremiti ukusne obroke, na koje smo navikli kuhanjem.

To je najveća glupost koju namjerno lansira industrija hrane. Kako voće može biti neukusno? Kako lješnjaci, bademi, suncokret mogu biti neukusni? Pa meso je bljutavo ako mu se ne dodaju biljke – bijeli luk, luk, peršin, mirodija, origano, papar, papričica… to je ono što daje ukus jelu, a u ovoj ishrani nema kraja ukusima koji su uvijek drugačiji, nemoguće je napraviti dva identična jela…

Zato je meni danas konvencionalna termički obrađena hrana bljutava i neukusna, čak i ono što sam nekada jako voljela. Jednostavno, izoštrilo se čulo ukusa s ovim bojama i mirisima, da mi je sve drugo pretužno i otužno…

Preporuke za čitatelje – kako unaprijediti kvalitetu života?

Za život i zdravlje i kreativnost, potrebne su kao u sportu, tri stvari: vizija, akcija i strast. Bez vizije, onoga što želimo postići, cilja, ideala kome težimo, čovjek se izgubi, lako skrene s puta i zabrazdi negdje u loše vode…

Bez akcije, bez praktičnog rada, dakle, ishrane, fizičke aktivnosti, psihičke stabilnosti, ostat će samo sanjar. A sve to ne može potrajati bez autentične ljubavi, strasti prema životu… ljubavi i njezi. Kad nekog volimo, ništa nam nije teško. Ali ako nam je teško to za sebe da činimo, znači da ne volimo sebe…

Autorica ste nekoliko knjiga o sirovoj hrani. Hoće li se moći kupiti na sajmu Good Life?

Naravno, donijet ću koliko me budu pustili u zrakoplov.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.