SAD: Nakon uragana “Florence”, raste broj poplava u Južnoj i Sjevernoj Karolini

Rastuće poplave prijete stanovništvu Sjeverne i Južne Karoline i u utorak, nakon što je oluja Florence ugrozila sjeveroistok Amerike obilnim kišama i tornadima u kojima je poginulo najmanje 32 ljudi.

Široko rasprostranjene poplave dosegle su krovove, pretvorile autoceste u rijeke pa su spasilačke službe spašavale tisuće ljudi. Vodostaji su nastavili rasti u utorak, doznaje se iz Državnog meteorološkog zavoda SAD-a.

Za vrijeme oluje Florence poginule su najmanje 32 osobe, 25 u Sjevernoj Karolini i 6 u Južnoj Karolini.

Jedna osoba je izgubila život kada se iz oluje Florence razvilo najmanje 16 tornada u ponedjeljak u Virginiji, gdje su uništeni deseci zgrada, izvijestio je Državni meteorološki zavod SAD-a. Meteorolozi upozoravaju da bi obilne kiše mogle uzrokovati bujice na sjeveroistoku SAD-a.

Na tisuće spašavanja odvilo se u dvije države, a više od 650 ljudi je odvedeno na sigurno u i oko Wilmingtona u Sjevernoj Karolini, rekla je glasnogovornica okruga New Hanover, Barbi Baker.

Zatvoreno je 1500 cesta unutar Sjeverne Karoline pa su vatrogasne i spasilačke službe morale čekati pristup brojnim područjima kojima je potrebna pomoć zbog oštećenja uzrokovanih olujom Florence koja je izbacila i do 91 cm kiše na državu od četvrtka. Više od 340 tisuća potrošača je još je uvijek bilo bez električne energije u utorak ujutro, prema podacima energetskih tvrtki.

Sjeverna Karolina je angažirala oko 2 tisuće čamaca i 36 helikoptera za pomoć ljudima pogođenim poplavama, rekao je direktor Ureda za upravljanje hitnim situacijama. Obalna straža navela je da je njezinih 26 helikoptera i 11 zrakoplova sudjelovalo u potragama za ljudima u nevolji.

Očekuje se da će materijalna šteta iznositi najmanje 17 do 22 milijarde dolara, ali taj iznos može porasti ovisno o daljnjim poplavama, navode iz Moody’s Analyticsa.

(Hina)


1 komentar

  • Ma šta ste više navalili s tim.Nebi škodilo da napišete ponekad članak o selima ove općine,suši i ergeli cisterni koje krvavo narodu bez vodovoda uzmu milijune marka godišnje..To je za vas bezveze ili?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.