Mađari postavili čelična vrata, vojna vozila na graničnom prijelazu – Jabuka.tv

Mađari postavili čelična vrata, vojna vozila na graničnom prijelazu

Nakon što je završila postavljanje bodljikave žice duž 41 kilometar granice s Hrvatskom, Mađarska i dalje pojačava kontrolu svoje granice.

Mađari su postavili čelična vrata na svojoj strani graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo-Beremend. Nakon što su poostavili prepreku preko cestovnog ulaza, Mađari su ipak otvorili čelična vrata i prijelaz granice je zasad moguć.

Na graničnom prijelazu nalazi se dosta radnika. Stigli su i bageri, strojevi za čišćenje terena tzv. malčeri, strojevi za nabijanje stupova za ogradu, žica za ogradu, bodljikava žica te je počela gradnja ograde.

Na granični prijelaz Beremend stigao je konvoj vojnih vozila, a doznaje se da je mađarsko ministarstvo obrane pozvalo je na mobilizaciju pričuvnog sastava vojske.

Prijelaz više nalikuje na ulaz u logor umjesto u Mađarsku.

Ulaz u Mađarsku na graničnom prijelazu Baranjsko Petrovo Selo-Beremend. Je li više nalik ulazu u logor ili ulazu u državu članicu Europske unije, čija je članica i naša zemlja?Kako teku radovi na ograđivanju Mađarske od Hrvatske –> bit.ly/1Krf2Dy

Posted by HRT Vijesti on 20. rujan 2015

Austrija optužuje Mađarsku – u zemlju ušlo 10 tisuća izbjeglica

U Austriju je u subotu, prema policijskim podacima, ušlo najmanje 10.000 izbjeglica, dok je po procjeni lokalnog Crvenog križa koju prenosi agencija APA, ta brojka veća za dvije do tri tisuće ljudi.

Čelnik austrijskog Crvenog križa Gerry Foitik izjavio je za APU da je u Austriju u subotu došlo između 12.000 i 13.000 migranata. Zamjenik šefa policije u austrijskoj pokrajini Gradišće Christian Stella rekao je agenciji APA da ih Mađarska nije dovoljno upozorila na novi izbjeglički val.

Mađarska koja je izbjeglice usmjerila prema Austriji optužuje Hrvatsku za kršenje suvereniteta i međunarodnih zakona jer nije registrirala sve migrante, no kako prenose svjetski mediji – nije ih registrirala ni Mađarska.

Milanović: Problem izbjeglica mora se riješiti u Grčkoj i Turskoj

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović izjavio je u subotu u Belom Manastiru kako se problem izbjeglica mora riješiti u Grčkoj i Turskoj, o čemu će, rekao je, ozbiljno govoriti na sjednici Europskog vijeća i o čemu je u petak razgovarao s njemačkom kancelarkom.

Milanović je rekao kako je o tome jučer razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te kako je to moguće spriječiti obalnom stražom, ali da to Grčka namjerno ne radi. Dok se to ne zaustavi, ova gorka rijeka nesretnih ljudi neće prestati i na to moramo biti spremni, ako problem ne riješimo ondje gdje je nastao, poručio je premijer Milanović.

Hungary brings military to borderHungary has stationed military vehicles at the country’s border with Croatia in Beremend.Security has been stepped up at Hungary’s borders with Serbia and Croatia this week – including the construction of a second fence – to keep migrants and refugees from crossing illegally.

Posted by Channel 4 News on 19. rujan 2015

Dodao je kako preko Grčke i Turske dolazi 70 do 80 posto svih migranata. Neshvatljivo je ponašanje Mađarske jer nitko od izbjeglica ne želi ostati u Mađarskoj.

Na novinarski upit je li dogovor o jučerašnjem prijevozu izbjeglica u Mađarsku i njihovom daljnjem transportu mađarskim autobusima postignut na najvišoj državnoj razini Milanović je odgovorio “Ne, natjerali smo ih”, a na upit da pojasni kako, kazao je “tako što smo ljude poslali gore”.

Dodao je kako je sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom o problemu izbjeglica razgovarao nekoliko puta, ali ne i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Milanović je ustvrdio kako nadležni stožeri, koji su radili na prihvatu izbjeglica, posao odradili puno bolje nego u nekim drugim državama, ali da po Hrvatskoj “imamo nekoliko stožera za histeriju”, koje ne treba slušati.

“Ne treba vjerovati huškačima, onima koji šire histeriju, i koji na tome žele politički profitirati. To je nešto najružnije što sam u Hrvatskoj vidio od rata”, kazao je premijer Milanović.

(HRT.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.