“Ma kuš na me”: Građani FBiH u kampanji protiv zabrane pušenja

Građani Federacije BiH pokrenuli su na društvenim mrežama kampanju za zaštitu ljudskih prava pušača povodom nedavno usvojenoga nacrta zakona o apsolutnoj zabrani pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima u FBiH.

Aida Feraget, inicijatorica kampanje pod nazivom “Ma kuš na me“, izjavila je za Fenu da i pušači, kao građani i porezni obveznici, imaju pravo da od države traže zaštitu.

Pojasnila je da pušači imaju pravo uživati u ugostiteljskim uslugama isto kao i nepušači budući da ih jednako plaćaju te da kampanja ne promovira pušenje već se pušači bore za svoja prava.

Feraget je istaknula da apsolutna zabrana bilo čega nikad i nigdje nije donijela ništa dobro i podsjetila je na pokušaj SAD-a da zabrani točenje alkohola koji je doveo do ekspanzije organiziranoga kriminala s kojim se bore i danas.

”Punoljetni i radno sposobni građani imaju pravo sami odlučivati o svom tijelu kad je riječ o pušenju, kao i o, na primjer, abortusu”, naglasila je Feraget.

Dodala je da kampanju nitko ne financira i da je Facebook grupa “Ma kuš na me” za desetak dana dobila više od 3.000 sljedbenika, te da su pisali parlamentarcima i Ministarstvu zdravlja FBiH kao predlagaču zakona.

Feraget je navela i da su u kontaktu s ugostiteljima od kojih mnogi strahuju da bi usvajanje takvoga zakona dovelo do zatvaranja lokala, u zemlji u kojoj se svako radno mjesto predstavlja kao veliki uspjeh.

Podcrtala je da je tekst zakona pripremila Svjetska banka i dostavila ga entitetskim i vlastima Brčko Distrikta na hitna usvajanja.

Feraget je najavila da će od sljedećega tjedna obilaziti veće gradove u FBiH i prikupljati potpise za peticiju koja je pokrenuta i na njihovoj Facebook stranici.

Precizirala je da prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u BiH živi oko dva milijuna pušača koji su punoljetni, poslovno sposobni i glasaju, što treba uzimati u obzir prilikom usvajanja takvih zakona.

(Fena)
5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.