Luca di Tolve: Bio sam gay, Gospa i Međugorje pomogli su mi da nađem suprugu

Luca di Tolve pobijedio je u showu “Mister Gay Italia” devedesetih godina protekloga stoljeća, ali je doživio dramatičnu promjenu života uz pomoć Djevice Marije. Svoju priču je ispričao u knjizi “Ero gay” (u prijevodu na hrvatski jezik “Bio sam gay“).

U intervjuu za ACI Prensu 2017. godine Luca di Tolve ispričao je priču o svome teškom djetinjstvu, koju prenosi Medjugorje-info.com.

Teško djetinjstvo

Moji roditelji su se uvijek svađali, a nakon nekog vremena su se razveli. Majka me je sama odgojila. Kada bi radila do kasno, čuvala bi me susjedna obitelj u kojoj su sve žene kritizirale moga oca jer nas je napustio, rekao je Luca.

Nisam imao mušku figuru koja bi mi bila uzor i odrastao sam s osjećajem mržnje prema ocu jer smo zbog njega mama i ja bili u teškoj situaciji. Nisam mogao igrati nogomet s prijateljima jer nisam znao kako, prisjetio se.

Još kao tinejdžera počeo ga je privlačiti prijatelj iz škole.

Bio je najviši, najjači, najinteligentniji, sportaš… U njemu sam vidio sve ono što sam i sam želio biti i počeo mi se sviđati. Moja majka se zabrinula jer sam u snu govorio njegovo ime pa me odvela psihologu. Psiholog joj je rekao da sam homoseksualac i da se mora naučiti voljeti me takvog. No, nitko me nije pitao zašto se tako osjećam, odakle to potječe, kaže Luca.

Sa 16 ili 17 godina Luca se sprijateljio s dječakom iz obližnje škole koji je također bio homoseksualac.

U tom sam se okružju pokušavao oporaviti od svih patnji koje sam doživio u školi. Zaposlio sam se kao plesač u diskoteci, plaćali su mi nekih 150 eura, a to je puno novaca za jednog dječaka, rekao je u intervjuu.

Nešto kasnije se prijavio na prvo natjecanje showa “Mister Gay Italia” i pobijedio.

Želio sam biti poznat, slavan. Živio sam u najskupljoj ulici u Milanu, išao na revije, upoznao Dolcea i Gabbanu, Giannija Versacea… Išao sam na odmor na Sardiniju i na jahti pokraj naše bila je Madonna i mnoge druge poznate osobe, priča.

Usred tako raskalašenoga života njegov dečko je preminuo od AIDS-a.

Imao sam 25 godina i nekolicina mojih prijatelja je preminula od AIDS-a, uključujući i mog dečka. Prije smrti dao sam mu malu sliku Djevice Marije, iz tradicije, a njegove posljednje riječi bile su: “Zašto se ovo događa meni?” Nakon njegove smrti pokušavao sam stalno nešto raditi, išao sam u teretanu, izlazio u klubove, ali polako sam postajao depresivan jer nisam pronalazio mir, ispričao je Luca.

Nakon jednog putovanja počeo se osjećati loše, a nakon nekoliko dana u bolnici saznao je da je HIV pozitivan.

Trebalo je požuriti s liječenjem kako se u njegovu organizmu ne bi razvila bolest, prenosi Medjugorje-info.com.

Tada sam shvatio da ti ništa na svijetu ne može pomoći da se suočiš sa smrću. Kosa mi je počela opadati, koža mi je bila u lošem stanju, a za jednoga mladog “narcisa” poput mene to je bilo strašno, kaže.

Već u dubokoj depresiji, kada mu je bilo najgore, Luca je na jednoj slici Djevice Marije u svojoj kući vidio krunicu.

Tada sam pomislio da Djevica zaista postoji. S tim na umu sam molio krunicu i dogodilo se nešto nevjerojatno. Pao sam na koljena i počeo osjećati duboki mir koji nikada prije nisam osjetio. Ljubav Djevice Marije me ohrabrivala da se ne predam. Puno sam plakao i od tada sam slušao samo Radio Mariju jer sam htio moliti što više krunica da opet osjetim mir, priča.

Skupio je snage da izađe iz kuće i ode na ispovijed u obližnju crkvu.

Na ispovijedi sam shvatio da sam uvijek krivio unutarnju bol za sve što sam činio, prisjeća se Luca.

Nakon što se vratio vjeri, Lucu su i dalje privlačili muškarci, ali pronašao je međunarodnu grupu Living Waters koja pomaže osobama u njegovoj situaciji.

Mislio sam da neću ništa izgubiti ako pokušam i Djevica me potaknula da to i učinim, prisjeća se.

Nakon godinu i pol dana Luca je otkrio da više ne osjeća nikakvu privlačnost prema muškarcima.

Odlučio se vratiti

Luca je otputovao u Međugorje sa svojom župom i ondje od Djevice zatražio da mu pronađe ženu s kojom bi zasnovao obitelj. Bio je u vezi s kolegicom s posla, ali veza nije uspjela. Jednog se ljeta odlučio vratiti u Međugorje na Festival mladih.

Ondje sam upoznao djevojku koja je bila sa mnom u skupini. Bila je prelijepa, počeli smo razgovarati i brzo smo se zbližili. Prohodali smo i rekao sam joj istinu o svome životu jer sam želio biti iskren prema njoj. Iznenadila me njezina reakcija, rekla mi je: “Nije me briga što si bio, nego što si sada. Ako si iskren i želiš ovako živjeti, možemo nastaviti, rekao je Luca.

Vjenčali su se dvije godine kasnije.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD-u pokazuju da nemjerljiva količina HIV-a smanjuje mogućnost prenošenja virusa na partnera i dobra je za cjelokupno zdravlje HIV pozitivne osobe. Ta niska količina virusa se može postići svakodnevnim korištenjem lijekova i odlaskom na odgovarajuća liječenja.

Nakon nekoliko godina bez djece Lucina supruga je zatrudnjela i rodila djevojčicu.

Objasnio je u intervjuu da je njegov cilj dati do znanja onima koje privlače osobe istoga spola da mogu potražiti pomoć, da je on to učinio i sada je presretan.

Volio bih da oni koji su u istoj situaciji mogu slobodno birati, naveo je Luca.

Luca i supruga osnovali su skupinu Lot Regina della Pace, gdje pomažu osobama koje imaju emocionalnih problema, problema s rodnim identitetom, koje su zlostavljane i kojima je teško održavati dobre i zdrave odnose s drugima.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

 • Gluposti, rodjen si s time… To ne mozes promjeniti. Vjerovatno je BI pa ga privlace oba spola a ima jaku zelju da ne bude gay, to je to

  7
  4
 • kad si krsten znaci.da nisi nastran i tome mozes samo po duhu svetom bit oslobodjen od toga s toga samo krizmom i krstenjem se oslobadja

 • Čovjek se rađa slobodan kao vrhunsko Božje djelo.Neki ljudi tijekom svog života pokažu sklonost ka istom spolu koji ih odvede u grijeh.Jer grijeh je pasti u napast i upustiti se u vezu s istim spolom.Neki gay osobe nazivaju bolesnicima,neki nastranima,deformacijom u njihovoj psihi,jer je prirodno ljubiti osobe različitog spola.Cijeli svijet i biljni i životinjski nastaje od osoba različitog spola.Taj prirodni poremećaj te osobe moraju prihvatiti ne kao nešto prirodno i normalno već kao protuprirodno i suprotno volji Božjoj.Ukoliko prihvate tu činjenicu kako je nastavak takvog njihovog života grijeh,ukoliko prihvate Boga kao jedinog mogućeg saveznika i Spasitelja njihove griješne duše oni imaju nade vratititi se na stazu života i zasnovati svoju obitelj.Stoga odista čudno i zabrinjavajuće djeluju komentari pojedinih komentatora na ovom portalu kako su takve osobe kao takve izgubljene i zauvijek će ostati gay.A upravo takve osobe zaboravljaju onu vječnu:”Što je ljudima nemoguće Bogu nije”i upravo u tome leži odgovor za spas griješnih duša gay osoba.Sad se postavlja pitanje koliko osoba gay seksualne orijentacije prihvaća Boga,njegove zakone i pokajanje za svoje grijehe nakon što su shvatili kako ih privlače osobe istog spola?Uvjeren sam kako ih je jako malo jer je njima vlastiti užitak i život u grijehu važniji od prihvaćanja i ljubljenja Boga.Na kraju za vas malovijerne koji ne vjerujete kako se takve osobe mogu iščupati iz grijeha pročitajte malo pažljivije svjedočanstvo ovog Talijana a ne na prečac donositi svoje sudove.”Ne sudite da ne budete suđeni”,zapisano je. Veliki Indijski karizmatik James Manjackal je na duhovnom seminaru prije kojih desetak godina u Međugorju svjedočio:”Na ispovijed su mi došle dvije lezbejke i povjerile mi svoj život,tražeći da molim zajedno s njima kako bi se vratile Bogu i iščupale iz grijeha u koji su upale.Zajedno s njima sam održao nekoliko duhovnih seminara i nisam ih vidio nakon toga godinu i po.Jednog dana u moju župu su došle obje vodeći za ručice svoju djecu.Obje su sretno udane.Bog je milostiv ukoliko mu povjerimo svoj život”završio je Manjackal.

  5
  2

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.