Lokalni izbori u BiH 7. listopada, u Mostaru odgođeni do daljnjeg

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine danas je donijelo odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 7. listopada, obznanio je nakon sjednice predsjednik Povjerenstva Branko Petrić.

Rekao je kako Povjerenstvo danas nije donijelo odluku o datumu održavanja izbora za Grad Mostar, tako da se izbori za taj grad odgađaju do daljnjeg.

-Ustavni sud BiH je utvrdio da su neke izborne odredbe koje se odnose na F BiH u neskladu sa Statutom Grada Mostara i dao šest mjeseci da se to regulira. Pošto to nije urađeno dosad, lokalnih izbora u Mostaru zasad neće biti, a raspisat će se nakon što se za to steknu uvjeti, kazao je Petrić.

Dodao je kako će lokalni izbori za Općinsko vijeće i načelnika Općine Srebrenica biti sprovedeni u skladu s Izbornim zakonom BiH.

Na lokalnim izborima, prema podacima pristiglim zaključno s današnjim danom, pravo glasa imat će nešto od tri milijuna birača. Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH priopćeno je kako od danas teče rok za prijavu kandidata. Također, od danas pa do 14. srpnja ove godine teče rok za prijavu birača za glasanje putem pošte.

Za ovogodišnje lokalne izbore iz proračuna BiH bi trebalo biti izdvojeno 4,3 milijuna KM, a drugi dio troškova snosit će općine. Prema procjeni Povjerenstva, taj dio će iznositi oko 4,5 milijuna KM, objavila je Anadolija.

Petrić je napomenuo kako po „zakonu sredstva za izbore se moraju osigurati 15 dana nakon dana raspisivanja izbora“. Podsjetio je kako je ostalo još da Parlament BiH usvoji proračun, naglasivši kako ne vjeruje da „itko u ovoj zemlji može biti toliko neodgovoran da se poigrava s državom“.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.