Lokalne zajednice traže izmjene u sustavu raspodjele javnih prihoda

Četvrta po redu sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH održana je danas u Sarajevu. U ime Općine Centar, kao domaćina ovog skupa, u radu su sudjelovali načelnik Općine Nedžad Ajnadžić i njegovi savjetnici Dževad Bećirević i Jasmin Gerin.

Jedna od tema sjednice je raspodjela javnih prihoda, problem koji jedinice lokalne samouprave žele riješiti sa predstavnicima Vlade FBiH, ali bez uspjeha, navodi se u priopću iz Općine Centar Sarajevo.

Ajnadžić je iznio konkretnu inicijativu, koju su jednoglasno podržali svi prisutni, da ovo tijelo Saveza uputi Vladi Federacije BiH pismo u kojem će zatražiti do početka travnja sastanak predstavnika Saveza općina i gradova FBiH s premijerom i njegovim zamjenicima na temu raspodjele javnih prihoda.

“Mišljenja sam da sastanci s predstavnicima županija u Federacije BiH nemaju efekta, kako nam je sugerirano sa federalne razine, i trebamo se isključivo fokusirati na federalnu razinu. U navedenom pismu bismo im objasnili konkretne razloge našeg obraćanja i što je potrebno izmijeniti u postojećem sustavu raspodjele javnih prihoda, što je za nas kao jedinice lokalne samouprave od esencijalne važnosti. Putem kontrole financija koje su uradile službe Općine Centar utvrdili smo nedostatke u raspodjeli prihoda od neizravnih poreza čime smo oštećeni za iznos od gotovo 600.000 KM” objasnio je Ajnadžić.

O problemu raspodjele sredstava na osnovu pripadnosti javnih prihoda u kojem su općine u Federaciji BiH najgore prošle je govorio i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

Direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin je na ovom skupu izjavila da su jedinice lokalne samouprave u FBiH u podređenom položaju kada se usvajaju određeni kantonalni i federalni zakonski akti, priopćeno je.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.