Ljudi misle da psi shvaćaju sve što vide na TV-u, no je li to doista tako?

Do sada smo često viđali razne reakcije ljubimaca na televizijski program.

No jeste li se ikada pitali što oni zapravo vide kada gledaju TV? Ruski znanstvenici proveli su istraživanja te zaključili da psi puno bolje od nas vide pokret, toliko brzo da im TV ekran nije zanimljiv zato što broj sličica u sekundi nije dovoljan da bi sliku vidjeli kao pokret, već je vide kao niz fotografija.

Danas, kada moderni televizori generiraju više slika po sekundi, psi mogu doživljavati slike kao film, kao što to rade i ljudi. Broj slika koji je potreban da bi se prevarile oči, odnosno mozak, kako bi slike na televizoru percipirali kao film razlikuje se od životinje do životinje.

Ljudima je potrebno najmanje od 18 do 20 slika u sekundi, a psima je potrebno 70 slika u sekundi. Ptice, za razliku od njih, trebaju 100 slika u sekundi pa bi gledanje u TV s manjim brojem slika po sekundi bilo izuzetno stresno za njih.

Dakle, psi na današnjim TV-ima i uređajima mogu vidjeti slike kao film, dok na starijoj tehnologiji te slike ne mogu povezati u cjelinu. Znanstvenici zaključuju da su njihove reakcije poput lajanja, režanja i skakanja na TV potaknute zvukom koji dolazi iz tih raznoraznih kutija za gledanje više nego pokretom.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.