Ljubuški: Srednjoškolkama održano predavanje o prevenciji raka dojke – Jabuka.tv

Ljubuški: Srednjoškolkama održano predavanje o prevenciji raka dojke

U prostorijama Gimnazije Ljubuški u petak je održano predavanje o prevenciji raka dojke. Predavanje je organizirala Radiopostaja Mir Međugorje u sklopu projekta “Nisi sama, učini prvi korak”.

Riječ je o projektu koji se provodi kroz mjesec listopad, a sastoji se od niza aktivnosti. Dijana Vranić iz Odjela marketinga Radiopostaje Mir Međugorje ističe kako se tijekom listopada organizira i nagradna igra u programu radija u kojima se slušateljicama daruju besplatni mamografski pregledi u poliklinici Vitalis koja je ujedno i prijatelj ovog projekta.

Svakodnevno emitiramo i informativno obrazovne džinglove koji su vjerujem dovoljni da kod naših slušatelja probude svijest o prevenciji raka dojke. Kada čujete da je mogućnost izlječenja ove bolesti viša od 90 %, onda probudite i veću svijest i brigu o vlastitom zdravlju, ističe Vranić.

Predavanje je srednjoškolkama održala dr. Inga Marijanović koja ističe kako je projekt osmišljen kako bi se podigla svijest kod žena o raku dojke te njegovoj prevenciji.

Samopregled je nešto što bi svaka žena trebala znati. Trebala bi vidjeti neke promjene na dojkama. Samopregled bi se mogao uvesti i nakon dvadesete godine, posebno onim ženama koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu. Svaka mlada žena mora znati da mora kontrolirati svoje dojke, naglašava Marijanović.

Imam dojam kada pričamo o ovome da ćemo ljude potaknuti. Često mislimo da se ovo nama ne događa, ali ovo je bolest današnjice i on ubija žene. Rak dojke ne možemo spriječiti da nastane, ali možemo ga otkriti na vrijeme i reći za nj da je izlječiva bolest, kazala je Marijanović podsjećajući kako se o ovoj problematici treba govoriti tijekom cijele godine, a ne samo tijekom listopada.

Nakon predavanja u Ljubuškom projekt se i dalje nastavlja. Najavljena su predavanja srednjoškolkama u Čitluku i Čapljini. 

(www.jabuka.tv)

 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.