Ljubuški psiholog odgovara: Je li muškarac privržen obitelji papučar ili čvrst vođa?

Suvremeni trendovi mijenjaju uloge unutar obitelji, postavljajući pitanje: je li muškarac koji je privržen supruzi i djeci papučar ili čvrst vođa obitelji?

Društvene promjene poput sveprisutne zaposlenosti oba roditelja, urbanog načina života mladih obitelji koji sve više žive u gradovima te utjecaj društvenih mreža, ključno su oblikovale dinamiku suvremenih domova.

Dok su majke nekad bile pretežito kućanice, danas često balansiraju između karijere i obitelji, što je otvorilo prostor za veću ulogu očeva u svakodnevnom životu.

U proteklim desetljećima, stručnjaci su naglašavali važnost očevog prisustva u odgoju djece, ukazujući da uloga oca u obitelji nije samo financijska, već i emocionalna i odgojna.

Psiholog Mario Brkić u podcastu “Rastući s djecom” ističe važnost uključenog oca kao osobe koja nije samo podrška, već i autoritet u obiteljskom okruženju.

Fra Serđo Ćavar: Kod nas kažu podaj dite materi, a ja sve više govorim podaj dite ćaći

Uključen otac je onaj koji zna biti i čvrsta ruka, koji je spreman reći ‘Dosta!’ kada je to potrebno, naglašava Brkić dodaje: Meni to nedostaje od roditelja kad ih pozovem na razgovor u školu zbog djece koje se opetovano nalaze u nekim rizičnim ponašanjima ili krše pravila škole.

Fali mi taj trenutak kad se sve fino dogovorimo da roditelj kaže „Ne sekirajte se, ja ću to riješiti, moram se očito malo više zagledati u svoje dijete, moram malo posao ostavit po strani, previše radim“. S te strane ne vidim nikakve slabiće, jer otac koji provodi vrijeme s djecom i gleda u njih, primijetit će ako se nešto događa djetetu ili ako mu je želja da proba cigare, alkohol, psihoaktivne supstance, sve ono što jedan tinejdžer želi probat kad želi pokazati da je velik i samostalan.

Kada je roditelj uključen, svoje dijete će pratiti i objasniti mu posljedice – to su stvari koje traže vrlo malo čitanja, a mogu biti vrijedne lekcije za našu djecu, zaključuje Brkić.

Očinska uloga ide dalje od klasičnog autoriteta; uključeni otac aktivno sudjeluje u životu djeteta, pružajući mu smjernice i pouke koje se ne mogu naučiti iz knjiga.

Brkićeva perspektiva dolazi iz osobnog iskustva, ističući kako je roditeljstvo transformiralo njegov život i pogled na mušku ulogu u obitelji i društvu. Muškarci imaju važnu ulogu u podizanju djece, ali i u očuvanju partnerskih odnosa, dodaje Brkić.

Epizodu u kojoj Brkić produbljuje ove teme i detaljno raspravlja o izazovima i radostima suvremenog očinstva možete pogledati u Bljeskovom podcastu “Rastući s djecom” kojeg uređuje i vodi Ana Pavlović.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • Danas se smiju kad covik zeni pomogne,odma ispadne papučar,ovaki onaki. Svaka cast svim sto pomazu svojim zenama. Obostrana potpora itd..BRAVOO

  • Svak treba gledati svoja posla i raditi za dobrobit svoje obitelji. I svi će biti zadovoljni. Nema tu puno filozofije niti trebaju neki “stručnjaci” objašnjavati kako živjeti.

  • Pravi čovik treba pomoći svakome u svojoj obitelji pa tako i svojoj ženi koja je član te obitelji. Isto tako pravi čovik treba svakome u svojoj obitelji reći sus pa tako i svojoj ženi koja je član te obitelji , kada je dosta. Papučar je za mene onaj koji dopušta sve u svojoj obitelji samo dabi bio mir iako ponašanje članova te obitelji nije u skladu normalnog ponašanja.

  • obitelj je skladna zajednica, koja radi i doprinosi, svi za jednog , jedan za sve, tko god oduzima , loše je! a danas su to u 98% slučajeva nažalost očevi!?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.