Fra Serđo Ćavar: Kod nas kažu podaj dite materi, a ja sve više govorim podaj dite ćaći

Fra Serđo Ćavar, meštar hercegovačkih bogoslova, održao je predavanje na Jutru slavljenja u Lupoglavu, o ulozi oca u obitelji.

Pričao je, između ostaloga, o tome koliko je otac važan za dijete, brak, ali i za cijelu obitelj.

U predavanju se dotaknuo i teme prisutnosti oca u djetetovom životu, kako bismo postali svjesniji važnosti iste.

Kod nas kažu podaj dite materi, a ja sve više govorim podaj dite ćaći. Gdje je prisutan tata, to je jako ljekovito za dijete, suprugu, obitelj, brak, na kraju krajeva za muškarca. Nije otac samo onaj koji daje zapovijedi i koji određuje norme, djetetu otac treba kao orijentir, kazao je fra Serđo.

Istaknuo je kako je otac ključan za duhovni razvoj djeteta, naravno ne zapostavljajući majku, za koju kaže kako svi znamo da je pogotovo prvih godina djetetova života sve, ali dodaje kako “što je dijete veće to manje treba mamu, a više treba tatu.”

Apelirao je da se očevi što više igraju s djecom, jer kako kaže, to potiče njihov kognitivni razvoj, ali to potiče i da njihove emocije dolaze u neko pravo stanje.

Podaj dite ćaći, igrajte se više s djecom, i kad se igrate s djecom ne smije ništa drugo postojati. Nemojte da vam budu važniji mailovi, poslovi, poruke…To je sveto vrijeme kada se igrate s djecom, kazao je i dodao za kraj:

S ocem se osvaja svijet. Djetetu treba i jedno i drugo. Djetetu treba majka koja je brižna da ga utješi, ali jednako tako mu treba otac s kojim ono ide u svijet. Jer otac je slika svijeta, zaključio je fra Serđo u ovom dirljivom predavanju.

(www.jabuka.tv)

19 komentara

 • Dobro kazano, došlo vrijeme da se i očevi brinu o svojoj djeci. Nekad prije očevi nisu uzimali dijete u ruke, kažu sramota da to muško radi, pogotovo u Hercegovini. Promjenila se vremena, ni muškarci više ne kopaju, a žene više ne mogu stići sve same, posao, kuću, djecu… I nee nisu sve na mobitelu, barem ne više nego očevi! Dobro ste sve naveli fratre, dijete treba i majku i oca!

 • Niti je valjalo ono vrijeme i oceva strogoca, niti valja ovo danas gdje su ocevi mekusci pa nemaju svoje ja i mlataraju i dica i zena s njim, neku priliku bi trebalo bit, cuvat dostojanstvo i oca i majke pa ce djeca u zdravoj atmosferi dobit i jednoga i drugoga i bit neka normalna sredina

 • Ubi roditelje novac odnosno materijalizam,a tako se i dica razbiše.Vidimo da dica sve ne sretnija,đžaba novac kuće vikendice,sve više psihički bolesti,odnosno duševni,nehrane se duhovno…

 • Dragi fra Serđo ni prije ni sad ni ćaće ni dica ne mogu o sebi niti žele. To su Hercegovci, mater će sve. Niti hoće niti zna, čast izuzecima.

 • Pametno govori ovaj fratar.I otac i majka trebaju sudjelovati jednako u odgoju.Kod nas je pravilo da žensko sve radi oko djece pa kad žena pukne i ode onda naravno da ona ne valja!Pogledajte samo roditeljske,jedan otac dođe a ostalo majke.

 • Ono kad osobe koje nisu u braku, koje nemaju djece, pricaju roditeljima kako odgojiti djecu. Prekrasno. Ali dobro, slazem se, dajte dijete kome zelite, samo nemojte fratru u ruke.

  • 11:54 Pa šta ako nemaju djecu,koliko prosvjetnih djelatnika nema djecu a radi s djecom i odgaja ih?Koliko psihologa,logopeda,psihijatara nema djecu pa liječi djecu od raznih poremećaja?Većina fratara i svećenika lijepo i odgovorno radi s djecom a zla ima svugdje,ne treba sve trpati u isti koš.

   • Smijesan si. Je li ti prosvjetni radnici govore roditeljima, odnosno je li propovjedaju roditeljima kako odgajati svoju djecu? Sve te osobe sto si naveo su STRUCNO OSPOSOBLJENE osobe tocno za kontakt s djecom i tocno za situacije o kojima pricas, dakle OBRAZOVANE S TIM CILJEM, tako da ti je primjer za Bogu plakati. U kojem to je pogledu fratar obrazovan i pripremljen za roditeljstvo, brak ili dijalog o tome s roditeljima, ili odgajanje djece? Jos jednom, smijesan si. STROGO odvojiti Crkvu od sekularnog drustva. STROGO. Ne samo Crkvu, bilo koju religijsku organizaciju. Crkva se nema sto mijesati u odgoj djece.

    • 12:36
     Prosvjetni radnici su dužni i odgajati djecu jer je škola odgojno-obrazovna ustanova.Dakle,odgajaju djecu i dužni su po zakonu obavijestiti Centre socijalne skrbi ukoliko primijete da je dijete zapušteno,zlostavljano i sl.
     Ti svoju djecu ne šalji na vjeronauk i ne traži sakramente jer to je tvoje pravo.Sahrani se kao životinja,bez svećenika,i na to imaš pravo.
     Svećenici jesu obrazovani i dužni su pogotovo u današnjim vremenima da pošalju poruku roditeljima glede odgoja njihove djece.
     Ti nisi smiješan već neobrazovan i kontradiktoran spominjući Boga u kojeg ne vjeruješ!

 • Pratrina je u pravu. Otac je od krucijalne važnosti za dijete.
  Samo neke lijenčine to ignoriraju jer će onda imati više obveza u obitelji.

 • fra Serđo govori dobro,a danas većina “očeva i majki” malo je reći katastrofa,Bože oslobodi ih od pijančevanja,kocke,pornografije,……….jadna djeca ispaštaju i po kome dolazi sablazan po ocu i majci,a zapravo bi im trebali usaditi čestitost i poštenje,vjeru Bogu Svemogućem.i već generacije razorene i životare,a trebalo bi živjeti i zahvalan Bogu biti.Bože pomozi svima i oslobodi svakog čovjeka robstva grijeha i zla,da očevi i majke svojoj dijeci budu primjer,a ne sramota!?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.