Ljubuški: Četiri vrtića dobila po 20.000 KM

Gradonačelnik Vedran Markotić u ponedjeljak je s predstavnicama privatnih dječjih vrtića koje djeluju na području Ljubuškog potpisao ugovore o njihovom subvencioniranju ukupne vrijednosti 80.000 KM.

Četiri vrtića – Petar Pan, Jelenko, Bubamara i Oblačić dobit će po 20.000 KM subvencije za pružanje vrtićkih usluga. Oni su po prethodno objavljenom javnom pozivu ispunili sve potrebne uvjete za ostvarivanje prava na subvenciju kojom se na taj način pomaže roditeljima čija djeca borave u privatnim vrtićima, jer zahvaljujući potpori Grada, navedeni vrtići niti ove godine neće povećavati cijene za pružene usluge predškolskog odgoja i obrazovanja te dnevne brige o djeci.

Ovo je jedna u nizu demografskih mjera koje Grad Ljubuški na čelu s gradonačelnikom Vedranom Markotićem posljednjih godina provodi. Uvedena je kad su cijene usluga Dječjeg vrtića smanjene za 50%, koji je time postao najjeftiniji vrtić u regiji, a s ciljem smanjenja financijskih izdataka roditelja čija djeca pohađaju privatne vrtiće te s ciljem smanjenja razlike cijena Dječjeg vrtića u odnosu na privatne vrtiće.

Iz Grada podsjećaju, nedavno je održan sastanak gradonačelnika Markotića s predstavnicama vrtića nakon njihove najave da će unatoč subvencijama, zbog konstantnog rasta troškova, biti primorani podići cijene svojih usluga. Na sastanku je dogovoreno osiguranje dodatnih sredstava vrtićima koji su se obvezali da neće podizati cijene svojih usluga.

Foto: Grad Ljubuški

Već četvrtu godinu zaredom potpomažemo rad privatnih vrtića koji ispune uvjete javnog poziva. Ovim izdvajanjima nastojimo postići to da privatni vrtići ne povećavaju cijene svojih usluga, a da istovremeno mogu nesmetano obavljati djelatnost bez financijskih poteškoća, kazao je gradonačelnik Markotić.

Uz subvencije vrtićima, ali i druge vrste potpora – od prijevoza učenika uz pomoć Županije Zapadnohercegovačke, osiguranih bilježnica i školskog pribora subvencija svim redovitim studentima, potpore mladim obiteljima…

Ljubuški je među jedinicima lokalne samouprave postao predvodnik potpora mladima i mladim obiteljima s ciljem demografske obnove. Također, za mlade obitelji u Ljubuškom veoma važna je i mjera mjesečne naknade u visini od 500 KM za treće i svako sljedeće dijete koju je uvela Županija Zapadnohercegovačka, a navedene mjere, prema statističkim pokazateljima, pokazuju pozitivne rezultate. Naime, jedina županija u Federaciji BiH s pozitivnim prirodnim priraštajem za 2023. godinu je Županija Zapadnohercegovačka, priopćeno je iz Grada Ljubuškog.

ŽZH nastavlja biti svijetli primjer u pozitivnom prirodnom prirastu

(www.jabuka.tv | Foto: Grad Ljubuški)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.