Ljubušaci mimohodom odali počast žrtvama Vukovara

U subotu je u Ljubuškom u organizaciji Općine Ljubuški, samostana sv. Ante Humac Ljubuški i navijačke skupine “Skauti” Ljubuški na prigodan način obilježen 8. Dan sjećanja.

Ovo je osma godina da se u Ljubuškom organiziraju Dani sjećanja na Vukovar. Večernji program započeo je svetom misom za sve žrtve Domovinskoga rata u crkvi sv. Kate. Nakon svečane svete mise, sudionici su se u mimohodu uputili prema Trgu, gdje su položili svijeće.

Paljenjem svijeća na Trgu u Ljubuškom odana je počast svim poginulim braniteljima i žrtvama Domovinskoga rata, kako u BiH tako i u Hrvatskoj.

Bitka za Vukovar u kojoj su, prema podacima vukovarske bolnice, ubijena ili poginula 1.624 hrvatska branitelja i civila, od kojih 905 do sloma grada, a ranjeno je 1.219 branitelja i civila, počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša Jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.