Ljubljanski liječnici: Možda imamo pacijenticu s ebolom

U ljubljanskom Kliničkom centru danas popodne je na izvanrednoj konferenciji za novinare objavljeno da su primili pacijenticu s ozbiljnim simptomima ebole. Riječ je o osobi slovenskog državljanstva koja je boravila u jednoj afričkoj državi u kojoj je ebola još aktivna. U bolnicu je primljena u srijedu.
Još nije potvrđena ozbiljna sumnja na ebolu, no prisutni su svi simptomi te bolesti. Uzorci su poslani na analizu, a prvi preliminarni rezultati bit će poznati možda još danas, dok će za konačnu dijagnozu biti potrebno nekoliko dana. Stanje pacijentice zasad je ocijenjeno dobrim.

Ministrica zdravstva tvrdi da nema razloga za uzbunu

Nakon presice javila se i ministrica zdravstva Milojka Kolar, koja je rekla da nema razloga za uzbunu. “Sve je pod kontrolom, a vjerojatnost da ebola bude potvrđena vrlo je mala”, kazala je i dodala da je s predstavnicima te bolnice u stalnom kontaktu.

Predstavnik Infekcijske klinike Franc Strle kazao je da po lani prihvaćenom protokolu o postupanju za slučaj ebole njegova klinika mora o tome obavijestiti javnost i kada je riječ samo o sumnji na tu bolest.

Do sada je u Sloveniji bilo zabilježeno više slučajeva sumnje na ebolu, u kojima se naknadnim ispitivanjima pokazalo da se ne radi o toj bolesti. Zadnji put, prije dva mjeseca, radilo se o slučaju jednog ilegalnog migranta koji je zatečen na sjeveru države.

(www.telegram.hr)

1 komentar

Komentiraj: