Osuđeni članovi najopasnije zločinačke organizacije u Bosni i Hercegovini

Zijad Turković, vođa ove kriminalne skupine, osuđen je na 40 godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je izrekao pravomoćnu presudu članovima zločinačke organizacije optuženim za niz ubojstava, pljački, iznuda i krijumčarenje drogom, osudivši ih na ukupno 95 godina zatvora.

U “slučaju desetljeća”, kako su lokalni mediji već ranije okvalificirali ovaj proces, Zijad Turković, koji je bio vođa zločinačke skupine, osuđen je na kaznu od 40 godina zatvora. Ista presuda Turkoviću je izrečena i u prvostupanjskom postupku, no poništena je jer je ocijenjeno da tada obrana nije imala priliku za iznošenje svih dokaza koji joj idu u prilog.

Krivi (i) za brutalna ubojstva

Milenko Lakić, drugooptuženi u ovom slučaju, osuđen je na 35 godina zatvora, dok su još trojici članova kriminalne skupine, koji su proglašeni krivim, izrečene kazne u rasponu od tri do dvanaest godina zatvora. Dvojica optuženih su pravomoćno oslobođena.

Uz pljačku 2,5 milijuna konvertibilnih maraka (1,27 milijuna eura) iz skladišta sarajevske zračne luke, Turković i ostali proglašeni su krivim i za brutalna ubojstva Midhata Mekića i njegove trudne supruge Lusije Salas Cortez te ubojstva Marija Tolića, Vernera Ajdarija i Rajka Milovanovića.

Sve su žrtve bile zlostavljane

Istražitelji, koji su ispitivali okolnosti pod kojima su ubijene ove osobe, utvrdili su da su svi likvidirani prije toga zlostavljani. Tragove zločina pokušali su prikriti komadanjem trupala i živim vapnom pa su forenzičari mjesecima rekonstruirali okolnosti pod kojima su ti zločini počinjeni.

Senadin Begtašević, predsjednik Apelacijskog vijeća Suda BiH, naglasio je da će osuđenima biti oduzeta i nelegalno stečena imovina, odnosno vozila, nekretnine, novac, dionice… kao i novac s računa Zijadove supruge Šejle Turković, stečen preprodajom droge.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić je nakon izricanja presude novinarima kazao da je ovime stavljena točka na slučaj najopasnije zločinačke organizacije koja je djelovala u poratnoj BiH.

(www.telegram.hr)

1 komentar

Komentiraj: