Ljubić: Godinama se suočavamo s negiranjem zločina nad hrvatskim civilima i vojnicima

Dragan Čović, Božo Ljubić, Borjana Krišto
Dragan Čović i HDZ BiH podržali su 29. studenog ideju srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika o ukidanju Zakona o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici. Prijedlog na kraju ipak nije prošao.

Što se tiče mog ponašanja u Domu naroda, nikome ja ništa ne dugujem. Nadam se da nikad više neću biti doveden u poziciju da na takav način odlučujem u Domu naroda. Taj zakon nije prošao, niti će proći. i to su samo zaključci. A ako je to nekog povrijedilo – ja se ispričavam, poručio je predsjednik HDZ BiH.

Glede razmatranja političkih i procesa u Bosni i Hercegovini najopasnija je simplifikacija. Jer stvari ne treba shvaćati niti komentirati kako one izgledaju na prvi pogled, posebice ako je taj prvi pogled rezultat medijske i ine manipulacije. Slično klasičnoj fotografiji, fotografiju nastalu kao negativ na fotografskom filmu nužno je procesuirati kako bi došli do realne slike. Naravno radi se o percepciji koja je stvorena oko glasovanja hrvatskog kluba na posljednjoj sjednici Doma naroda PS BiH, kada su članovi kluba Hrvata glasovali o Zaključku da se privremeno suspendira Zakon o izmjenama i dopunama kaznenog zakona, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nekoliko dana prije kraja mandata na kojem je proveo 12 godina. Zakona koji se kolokvijalno naziva i kao “zakon protiv poricanja genocida”, ukratko je za Direktno objasnio predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić.

Ljubić kaže da se prvo postavlja pitanje zašto je to Inzko napravio baš u trenutku napuštanja mandata a ne prije 10, pet ili dvije godine kada su se masovno poricali ratni zločini, kada su osuđeni ratni zločinci dobivali odličja i imenovane institucije prema njima.

Je li je cilj bio upravo ovo što se sada događa kao blokada institucija i reformi kao reakcija na ovaj Zakon? Je li to bio ‘danajski dar’ svom (neželjenom?) nasljedniku da bi se zabavio  blokadom , umjesto da radi na reformama koje je planirao?, upitao je Ljubić.

Bilo kako bilo, ovaj Zakon ne bavi se samo sankcioniranjem poricanja genocida već i sankcioniranjem poricanja svih ratnih zločina, slavljenja osuđenih ratnih zločinaca itd.  Stvorila se percepcija da je ovo zakon isključivo protiv Srba. Međutim, ako uđemo u bit ovog Zakona onda bi već danas pored Dodika, koji javno poriče kvalifikaciju zločin u Srebrenici kao genocid, već  bi trebao biti optužen i drugi član Predsjedništva Šefik Džaferović koji je nedavno u Jablanici izjavio da Armija BiH nije činila zločine i to upravo na mjestu gdje je bio logor ABiH i u kojima su kroz torturu prošli mnogi hrvatski zarobljeni civili i vojnici HVO, upozorio je Ljubić.

Trebala bi već biti optužena i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je prilikom otvaranja spomenika ubijenim građanima srpske nacionalnosti tijekom opsade Sarajeva, koje su počinili pripadnici 10. brdske brigade na čelu s njenim zapovjednikom Mušanom Topalovićem Cacom, prvo spriječila da se na ploču  stavi natpis da su tu ubijeni građani srpske nacionalnosti i tko ih je pobio, već je uz to izjavila da slavna ABiH nije činila zločine, dodao je.

Što se tiče odnosa hrvatske politike u BiH prema kvalifikaciji zločina u Srebrenici iz prve ruke svjedočim, kada sam bio član Zastupničkog doma PS BiH (2010.-2014.) i kada je na dnevnom redu bio prijedlog Deklaracije o osudi zločina genocida u Srebrenici ja sam, tada kao član HDZ 1990, kao i kolege iz HDZ BiH, glasali za usvajanje Deklaracije. Nije usvojena zbog nedostatka entitetske većine iz  entiteta RS, objasnio je.

Glede glasovanja predstavnika hrvatskog kluba na način kako su glasovali, ja ne mogu svjedočiti iz prve ruke, ali prema mojim saznanjima ta sjednica Doma naroda je sazvana uz poticaj predstavnika međunarodne zajednice kako bi se dao doprinos deblokadi rada Parlamenta i glasovalo se o jednom zaključku. “By the way” nije ni usvojen, poručio je.

Zaključak je, koliko ja znam, između ostalog, predviđao da se da Vijeću ministara i Parlamentu nekoliko mjeseci vremena da usuglasi i usvoji Zakon koji bi poricanje svih ratnih zločina  uredio na usuglašen način. Ovo glasovanje je izazvalo kontroverze pa i osude u javnosti, kao da se glasovalo u prilog poricanja zločina genocida u Srebrenici, što (barem kad je hrvatska strana u pitanju) ne stoji. 

Sam Čović, koji je kao predsjedatelj Doma naroda, sjednicu i sazvao, a koji je i kao član kluba Hrvata glasovao kako je glasovao, javno ljudski ispričao onima koje je, moguće, ovo glasovanje povrijedilo, a to se nikako ne odnosi samo na žrtve jednog naroda uzimajući ukupnost Zakona. Hrvati u BiH se godinama suočavaju s  negiranjem i neprocesuiranjem zločina nad hrvatskim civilima i vojnicima pa se rijetko čuju glasovi nekih moralizatora koji se sada zgražaju nad ovom epizodom, zaključio je Ljubić.

(www.jabuka.tv)18 komentara

 • ma od**bi.
  niste ni za što.
  godina… vi godina.
  godinama živite ko bubrezi u loju na nacionalizmu.
  a niste milimetra pomakli da se situacija riješi.

  • Od Dejtona do danas, svi ministri pravde na državnom i entitetskom nivou iz reda Hrvata i članovi HDZ BiH. Šta ste uradili gospodo?

 • Samo vi mlatite praznu slamu..a god idu..idu..idu..ne meRete ih zaustaviti..isto tako dok se vi i Srbi natezete..narod ode trbuhom za kruhom..ode..ode..ode..i balidzanima uopce nece trebati glasovi..ostat ce vecina i problem rijesen!Drugi padez je taj..zaboli mene taj zakon o genocidu..ako mislim da ga nije bilo..tko me moze natjerati da kazem jest?Nitko!Isto tako ako mislim da ga je bilo..tko me moze natjerati da Nije?Nitko!Samo mi nije jasno na cemu zaradjuju poene i ostaju na vlasti!SRAM VAS BILO!

  • Tako je, dok se djeca nagode, to su šumske jagode, tj dok ovi fosili natezu, mi crkajemo i mislim se hoce li doci vrijeme da necemo imati sto jesti zbog glupog experimenta s vakc i hiperinflacije koja je već usla na vrata

 • Jeli iko tuzio ona dva babuna u presjednistvu za negiranje hrvatski zrtava nije pa radi nesto ljubicu ti samo napises i mislis da si napravio nesto tuzi radi nesto ne sidi ko trupac

 • Ljubić=Teletubbies.Doktori u bolnice, profesori u škole,tako je govorio.A on u ministarstvu koje nije imalo nikakve veze s njegovom kvalifikacijom.I ko je onda lud?Pa mi,stoka sitnog zuba koja ga trpi sve ove godine.A Teletubbies i dalje u medu i mlijeku,uživa pašu jer smo mu mi dali mandat.Da ima imalo morala maknuo bi se iz javnosti da ga narod koliko toliko zaboravi,ali neće on,a i što bi kad mu možemo “puhnuti pod rep” lajući na portalima.Psi laju, karavane prolaze…I tako u nedogled…

 • Svoju rodbinu do petogkolina smjestili su u drzavna poduzeca na redovnu i veliku placu i jos koji upravni odbor. Tako kumove , zetove, nevjeste itd. Politika koju vodeova dva lika je kriminalna, izdajnicka i pogubna za hrvate u BiH. To se i pokazalo svih ovih 25 god… Jedno pricaju drugo rade.

 • Opet klempo nost te đavo dosta te vise lopino zar se nisi napljacko na tudoj nevolji nikad ti dosta samo zavadas narod da bi bti vlado fuj gade.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.