Ljubić: Deklaracija SDA je neprihvatljiva, građansko i nacionalno se ne isključuju

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH bio je gost N1 televzije gdje između ostalog govorio o Deklaraciji SDA koja je usvojena na Kongresu ove stranke te je istaknuo da njegova reakcija po pitanju prizivanja građanske države nije bila panična, nego realna.

Bili smo svjedoci politike ranih devedesetih godina pred uspostavu BiH i rat. Sjetimo se da je Alija Izetbegović odbio Coutillierov plan zalažući se za unutarnju Republiku BiH, nasuprot prijedlogu koji je dolazio od strane međunarodnih pregovarača koji je predviđao BiH sastavljenu od tri republike koncipirane na etničkom ključu, kazao je Ljubić i dodao:

Neki tvrde da je to bio uzrok rata, s tim se ne bih složio. Uzrok rata je znatno ranije koncipiran od velikosrpskog Miloševićevog projekta, ali je i ova činjenica iskorištena dijelom kao povod za kasnije sukobe. Moja reakcija nije bila ni na koji način panična, nego realna. Ja ovu Deklaraciju SDA vidim kao njihovo stajalište, naravno za hrvatski narod i HNS je neprihvatljiva, rekao je Ljubić za N1.

Građanski koncept?

Ja tvrdim da se nacionalno i građansko ni na koji način ne isključuju nego se dopunjuju i uvjetuju.

Mi imamo primjer Belgije koja je građansko društvo, ali je ustrojena na federalni način. U tom kontekstu sigurno se građansko i nacionalno ne isključuju, ali je problem što se građansko u diskursu bošnjačke politike dugo vremena pokrivalo ono što se željelo – državu s dominacijom jednog naroda, kazao je Ljubić.

Poručio je da ovo može biti tretirano kao polazna točka za pregovore.

Ovo za mene može biti polazna osnova za pregovore za buduću BiH koja može biti država za sva tri naroda. Mi se moramo naučiti nositi sa stvarima koje drugi govore, a sa kojima se ne slažemo. Ovo je polazna osnova, legitimno stajalište bošnjačke politike iako je za mene neprihvatljivo, kazao je predsjednik GV HNS-a BiH.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • Gospon Ljubicu svaki normalan hrvat niti te dozivljava a jos manje ti vjeruje. Toliko si nas puta slagao, prevario kao i Covic da vam ne mozemo vjerovati bas nista. Prica se nekada cini ok, lijepo cuti ali 20 god. se znamo i vazda isto.

  • Evo nam opet “klempe klempavog” da nam soli pamet.Rugobo božja,izrode,svjetski lopove,skloni se već jednom iz medijskog prostora.Troši one novce iz crne kožne torbe koju ti je dao Barišić a za koju nisi sudski odgovarao.Ali odgovaraćeš jednog dana za sva zlodjela koja si nanio Hrvatskom narodu,lopužo jedna.

  • Ljubicu ne slavite rodjendan HZHB koju je Tudjman ugasio radi dobijanja cijele Hrvatske.Aktivirajte je , vratite istu.Jelavic je na odnosu vas gledao 20 godina unaprijed , ali nije mogao proti izdajica . Bilo ih je previse..Vi se bojite svoje sjene i samo mislite kako ce te sacuvati onaj novac koji ste ukrali tj.dobili za nasu prodaju.Stidite se ako imalo imate karaktera..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.