Ljeto će biti toplo do kraja, topla jesen i zima

Prema dugoročnim vremenskim prognozama, ljeto će do samog kraja biti vruće, ponegdje i ekstremno toplo, a iznadprosječne vrijednosti nastavit će se tijekom jeseni, sve do zime i početka sljedeće godine, prognozirao je meteorolog Zoran Vakula.

Srednja sezonska temperatura zraka vrlo će vjerojatno diljem Hrvatske biti viša od prosječnih vrijednosti, posebice zbog prva dva mjeseca, pri čemu su veliki izgledi da osobito kolovoz ponegdje bude i ekstremno topao, ponajprije u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, piše Net.hr.

U listopadu je mjestimice moguće i malo negativno odstupanje srednje mjesečne temperature, uglavnom u zapadnim krajevima unutrašnjosti, što će smanjiti mogućnost da cijela sezona dobije ocjenu ”ekstremno topla”. Ukupna količina oborina predviđa se uglavnom oko srednjih vrijednosti, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze, pri čemu je u većini Hrvatske izgledniji nastavak manjka oborina. No, zbog pljuskovitog obilježja većine oborina, lokalno su moguća i znatnija odstupanja.

Bit će i hladnijih dana

Srednji tlak zraka očekuje se oko prosječnog uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom je vjerojatnije malo negativno odstupanje od prosjeka u kolovozu, a pozitivno u rujnu i listopadu.

Spomenuta prognoza toplijeg tromjesečja i većine mjeseci ne isključuje mogućnost pojave i izraženijih hladnijih dana, pa i razdoblja, ali mala je vjerojatnost da ta povremena zahladnjenja uzrokuju negativno odstupanje srednje tromjesečne temperature.

Iako se sezonska količina oborina predviđa uglavnom oko prosječne, to ne znači da neće biti dana ili razdoblja s izraženijim manjkom ili viškom oborina.

I prvi dio zime topliji od prosjeka

Prognoze ECMWF-a iz Readinga, jednog od vodećih svjetskih središta za sezonske prognoze, upućuju na nastavak najmanje prosječno toplog vremena, što znači da će i tromjesečje kojim završava ova godina i počinje 2013. vjerojatno biti toplije od prosjeka. Štoviše, povećana je vjerojatnost pozitivnog odstupanja od višegodišnje srednje temperature ne samo sezone, nego i svakog mjeseca, piše Net.hr.

Za količinu oborina prognoze ne upućuju na znatnije odstupanje od prosjeka. No, valja znati da je prognoza oborina, i pojavljivanja i količine, manje pouzdana od prognoze temperature, kao i da se količine oborina nerijetko i znatno razlikuju na relativno malom prostoru, doznaje se od Zorana Vakule iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.