Ljetni kamp za djecu na Blidinju: Boravak u prirodi bez TV-a i interneta

Ljetna škola engleskog jezika za djecu od 8 do 14 godina održat će se i ove godine u Parku prirode Blidinje. U pitoresknoj dolini Masne Luke, okružene planinskim vrhovima Vrana i Čvrsnice nema galame, ne ori se pjesma i smijeh tijekom večernjih druženja uz gitaru, nema vriske uz igru graničara.

Kratko će to trajati jer uskoro dolaze djeca iz ”Zelenkapice”. Četvrtu godinu za redom tamo se uči kako učenje ne mora biti dosadno i naporno, nego zabavno i inovativno. Sve to uz igru i na zabavan način. Djeca se brzo prilagode i shvate kako je igranje u prirodi ljepše od onog na laptopu i kako internet ne može zamjeniti stvarne prijatelje.

Cilj je učiti djecu o važnosti očuvanja prirode, te povratak iskonskim vrijednostima bez TV-a, mobitela i računala, bar u vrijeme ljetnih praznika.

Svemu je pridonio ogroman angažman voditelja kampa prof. Vladimira Mikulića Vave koji je uložio maksimalnu energiju u ovaj projekt. Organizirao je radionicu za avanturiste ”Indiana Jones” , sam je izradio lukove i strijele. U sklopu radionice je streličarstvo, ribarenje na Blidinjskom jezeru, potraga za skrivenim blagom. On uči djecu engleski jezik na svoj svojstven i zanimljiv način uz koji je izveo mnoge generacije u školama i na tečajevima.

Zajedno sa svojom kćerkom Ivom, također voditeljicom kampa, on pokušava djeci pokazati čarobni svijet odrastanja uz jednostavne i zaboravljene igre.

Sportske igre, večeri uz gitaru i logorsku vatru… čar promatranja zvijezda s mjesta gdje su one tako blizu.
Umjetničko-modne radionice, radionica animacije, pravljenje čvorova i origamija samo su dio programa koji čeka polaznike ovog kampa.

Uz standardni svakodnevni program ”učenje + zabava”, u programu su dva izleta: obilazak stećaka i groba Dive Grabovčeve, šetnja kroz dolinu do franjevačkog samostana i odlazak na nedjeljnu misu, te izlet i ribarenje na Blidinjsko jezero. Svake godine GSS Široki Brijeg održi malu vježbu u kampu gdje se djeca spuštaju po takozvanoj tirolskoj prečnici.

Prošlih godina je kroz ovaj Ljetni kamp prošla šarolika skupina djece, uglavnom iz Hercegovine, te iz Dubrovnika, Splita, Zadra i Zagreba, Bila su tu i djeca iz Njemačke, Italije, Francuske… Nastala su velika prijateljstva i neke male simpatije.

Udruga Zelenkapica i njeni prijatelji prevenstveno rade na promoviranju ljepota Hercegovine, koje su ostale netaknute, daleko od potrošačkog svijeta. Osim predivnog krajolika parka prirode Blidinje, čistog zraka, šumskih jagoda i malina na svakom koraku, prednost ove lokacije je njena nadmorska visina koja je svima godi u vrijeme ovih sparina i vrućina.

Uz stalnog voditelja Vladimira Mikulića, stručni timu su se pridružuju, ovisno o turnusu, i mladi znanstvenici, diplomirani fizioterapeut, diplomirani psiholog, voditelj folklorne skupine ”Hercegovac”, studenti volonteri.

”Prije 4 godine to je bio eksperimentalni program, s malim brojem djece, a danas je prerastao u prepoznatljiv ljetni kamp. Sve je počelo kao mala škola engleskog jezika, a već na terenu smo dodali školu snalaženja u prirodi, ekologiju. Uklopili smo zdravu hranu u svoj program, svijest o očuvanju prirode. Svake godine dodajemo nešto novo u već opširni program. To je mala škola jahanja ove godine. Malo po malo nastala je Udruga Zelenkapica Od prošlog ljeta imamo i dva termina, angažiramo nove ljude. Projekt je vrlo zahtjevan. Nama radni dan traje cijela 24 sata ali zato je to posao samo za entuzijaste”, kaže profesor Mikulić.

Mladi znanstvenici, pokušavaju djeci približiti znanost putem zanimljivih radionica i pokusa. Ovi ljudi, entuzijasti prije svega, trude se naučiti djecu kako se cijeni prijateljstvo i tolerancija, te kako je bitno čuvati prirodu.

U ovom projektu je značajan doprinos psihologa Kristijana Kraljevića koji na zanimljiv način motivira djecu na ustajanje, jutarnju tjelovježbu, uveo je kazne čučnjeva za proste riječi te održao radionice vezane za preživljavanje u prirodi.

”Bez sponzora i prijatelja Udruge ne bismo mogli realizirati ovaj zahtjevni projekt i htjeli bismo im ovim putem zahvaliti na ukazanom povjerenju i podršci, a to su: Elektroprivreda HZHB, Podravka, Kraš, Meggle, Šišović d.o.o, Ataco, ZOIMPEX-benz, Interactive, Omnia, Mozaik, GSS Široki Brijeg, naši prijatelji s internet portala Jabuka.tv te ostali pomoćnici i zaljubljenici u prirodu i iskonske vrijednosti”, ističe Mikulić.

Zbog velikog zanimanja Ljetni kamp se održava u dva termina. Prvi termin, u srpnju je skoro popunjen, a za kolovoz ima još mjesta. Požurite!

Za sve dodatne informacije obratite se na broj: 063/350-834 ili mail: maja.mikulic@tel.net.ba

Zaključak je da u ovim novim vremenima ne možemo bez interneta i znanja engleskog jezika, ali da ne možemo ni bez prirode i zdravog okruženja, prijatelja i igranja.

Vratimo djeci djetinjstvo! HAJDEMO U PLANINE JER TAMO NEMA SPARINE!

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj: