Lječnici izdali ozbiljno upozorenje: Ubod krpelja može stvoriti smrtonosnu alergiju

Lječnici su nedavno otkrili kako ubod krpelja, pored Lajmske bolesti, u ljudskom tijelu može stvoriti i smrtonosnu alergiju na – meso.

Mali ineskti, kojih ima sve više i diljem Bosne i Hercegovine, pored toga što nam mogu prenijeti ozbiljnu bolest (Lajmska), sada mogu stvoriti i trajnu alergiju na govedinu, janjetinu i svinjetinu.

Britanski zdravstveni radnici prijavili su u posljednje vrijeme pet pacijenata koji su, nakon uboda krpelja, razvili teške alergijske reakcije na meso.

Za ovu alergiju lijeka nema i sve što oboljeli mogu uraditi je da u potpunosti izbjegavaju crveno meso. 

Istraživanje lječnika objavljeno je u žurnalu Annals of Allergy, Asthma and Immunology, gdje se objašnjava kako pojedini krpelji u sebi nose galaktozu (vrstu šećera) alpha-gal, koju u sebi imaju brojne životinje – ali ne primati, među kojima su i ljudi.

Najčešće, ljudi ne dobiju alergijsku reakciju kada unesemo alpha-gal u mesu, jer ona jednostavno prođe kroz naš probavni sustav, bez da ga prepozna imunološki sustav. No, ako se alpha-gal unese više puta izravno u krovotok – kao što se dogodi kada nas ubode krpelj – onda ga naš imunološki sustav vidi kao stranca koji nas napada i razvije vojsku antitijela da se bore protiv njega. 

Kao rezultat toga, sljedeći put kada unesemo alpha-gal dok jedemo meso ili čak samo ako kuhamo ili mirišemo meso, možemo razviti ozbiljnu alergijsku reakciju. 

Ono što je još ozbiljno je da, iako se većina alergijskih reakcija događa odmah nakon dodira s onim na šta smo alergični, ova se događa tri do osam sati nakon, recimo, jela, prenosi Radiosarajevo.ba. 

Lječnici upozoravaju i da se vijest o stanju mora što više proširiti u medicinskoj zajednici, jer samo 21 posto pacijenata dobije ispravnu dijagnozu nakon ove alergijske reakcije.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.