Liječenje korone krvnom plazmom: Nadležni iz FBiH već duže vrijeme u kontaktu s američkim stručnjacima

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH se prije određenog vremena obratio Federalnom ministarstvu zdravstva u vezi s mogućnosti pokretanja procesa liječenja krvnom plazmom.

Federalno ministarstvo je zatražilo dostavljanje projektne dokumentacije za cijeli proces što je u međuvremenu i učinjeno.

U narednom razdoblju, možda već idući tjedan, Povjerenstvo za transfuzijsku medicinu, koje bi trebalo biti u proširenom sastavu, sastat će se s imunolozima, infektolozima i drugim stručnjacima iz cijele Federacije BiH. Cilj je razmatrati pokretanje eventualnog liječenja krvnom plazmom pacijenata oboljelih od Covida-19.

Prema Klixovim informacijama, pojedine institucije u BiH već duže vrijeme imaju kontakte sa stručnjacima iz Sjedinjenih Američkih Država koji rade na liječenju zaraženih koronavirusom. Neki od tih američkih stručnjaka su porijeklom iz BiH. Koliko je realno da se zaraženi koronavirusom liječe krvnom plazmom znat će se u narednim tjednima.

Treba reći kako je za ovaj vid liječenja potrebno ispuniti niz kriterija, a neki od njih su veliki broj oboljelih/oporavljenih od korone od kojih bi se uzimala krvna plazma, ali prije toga i suglasnost osoba za davanje krvne plazme.

Također, Povjerenstvo će raspravljati i o potrebnoj opremi, aparatima i učinkovitosti.

(www.jabuka.tv)3 komentara

  • Jedan od kriterija koje trebate ispuniti je da uvjerite ljude koji su preboljeli koronu da njihov imunološki sustav ima pamćenje, te da će po potrebi stvoriti još IgG antittjela koje ćete im počistiti iz tjela uzimanjem njihove plazme. A to trenutno u BiH nitko nema dovoljan kapacitet za dokazati. Ovaj vid liječenja poznat je već jako dugo, nije to neka novina pa da trebaju strani stručnjaci. Trump je otkrio toplu vodu..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.