LG sutra na CES-u predstavlja impresivan 88-inčni 8K OLED zaslon

U Las Vegasu sutra (utorak) počinje Sajam potrošačke elektronike CES, manifestacija na kojoj se tradicionalno otkrivaju najveći tehnološki noviteti godine.

LG-eva glavna uzdanica na ovom sajmu bit će prvi 88-inčni OLED televizor u 8K rezoluciji na svijetu. Ovaj ekran ima dijagonalu od 223 centimetra, čime je ujedno nadmašen LG-ev dosadašnji rekord – 77-inčni 4K.

Iako će u sljedećim godinama 4K rezolucija ostati standard za televizore i kamere, već je jasno da se industrija sprema na tranziciju na 8K u budućnosti.

LG, kao proizvođač takvih OLED panela i apsolutni lider na tržištu, već je spreman za tu budućnost. Njihov najnoviji OLED displej ima rezoluciju od 7680×4320 piksela (ukupno više od 33 milijuna piksela), što je 16 puta više u usporedbi s 1080p Full HD-om i četiri puta više od 4K UHD-a.

Naravno, proizvedene su i veći televizori u 8K rezoluciji – sam LG otkrio je 98-inčni LCD na CES-u 2016. godine – ali ovo je jedini OLED televizor koji kombinira veličinu i gustoću piksela na tako impresivan način.

Korejski proizvođač također naglašava da je zahvaljujući OLED tehnologiji uspio stvoriti veoma tanak ekran od 88 inča, jer organske LED diode, za razliku od tekućih kristala, emitiraju svjetlost. To također znači da je potrebno manje komponenti, što znači da će dugoročno cijena biti niža, kao i manja potrošnja energije.

Zasad nije poznato kad bi mogla početi komercijalna prodaja zaslona koji nude 8K rezoluciju, ali čini se da bi to moglo biti već u 2019. godini, najkasnije u 2020. Sama namjena također je manje poznata, ali osim u poslovne svrhe, mogli bi se nalaziti na gaming računalima, koji uvijek traže bolju rezoluciju i konstantno žele napraviti korak naprijed. Kako god, još malo strpljenja i vidjet ćemo što slijedi dalje!

LG Display sada je jedini dobavljač OLED zaslona velikih dimenzija na svijetu. Tvrtka je mnogo investirala da bi osigurala nastavak proizvodnje OLED zaslona u punom kapacitetu te da bi se više probila na području mobilnih OLED panela.

Osim 88-inčnog zaslona, LG će na CES-u 2018. predstaviti i nadograđene 32-inčne i 34-inčne modele (32UK950 i 34WK95U) svoje popularne linije monitora s tehnologijom Nano IPS koja podiže mogućnost reprodukcije boja na novu razinu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.