Posuški poduzetnik izjavio da nije kriv za gospodarski kriminal

U ponedjeljak 8. siječnja 2018. godine pred Općinskim sudom u Širokom Brijegu optuženi Damir Vican (49), gospodarsko društvo “Vican Trade” d.o.o. Posušje i gospodarsko društvo “Miviko” d.o.o. Posušje izjavili su da se ne osjećaju krivim.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo “oštećenje vjerovnika“. Ovo kazneno djelo svrstano je u skupinu kaznenih djela protiv gospodarstva, poslovanja i sigurnosti platnoga prometa.

Damir Vican tereti se da je, kao direktor i vlasnik poduzeća “Vican Trade” oštetio vjerovnika “E… SA” d.o.o. Sarajevo za iznos od 141.627,06 KM. U namjeri da osujeti naplatu potraživanja, Vican je prvo donio Odluku o smanjenju temeljnoga kapitala poduzeća “Vican Trade” s 1.314.155,72 KM na 4.129,32 KM, izjavio je za portal Jabuka.tv Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Županijskoga tužiteljstva ŽZH.

Nakon toga, Vican je donio Odluku o povećanju temeljnoga kapitala poduzeća “Miviko”, čiji je jedini član i vlasnik udjela “Vican Trade”. To je učinio iako je znao za presude po kojima je poduzeće “Vican Trade” bilo dužno isplatiti vjerovniku ukupan iznos od 141.627,06 KM. Dakle, izvršen je prijenos pokretnih i nepokretnih stvari sa poduzeća “Vican Trade” na poduzeće “Miviko”. Na taj način poduzećima “Vican Trade” i “Miviko” pribavio je protupravnu imovinsku korist u istom iznosu, s kojom su poduzeća raspolagala, zaključio je za portal Jabuka.tv Josip Aničić.

Poznati gospodarstvenik iz Posušja optužen za gospodarski kriminal

S obzirom na to da su optuženici negirali krivnju, predmet će se uputiti drugom sucu radi zakazivanja glavne rasprave.

(www.jabuka.tv)

14 komentara

Komentiraj: